Sül hal paprikás lisztben
 

Hozzávalók:

 Személyenként 2-3 db 25-30 dkg hal /kárász,keszeg/, liszt, paprika, só, olaj vagy zsír a sütéshez, citrom az ízesítéshez.
 

A halat az oldalára fektetjük és egy éles késsel a farkától a feje felé haladva fejtjük le a pikkelyeket. Vigyázzunk, hogy a bőrét ne vágjuk el. A halakat a tisztítás után alaposan lemossuk és az oldalára fektetve egy helyes késsel a végbelétől a torkáig óvatosan felvágjuk a hasát. Vigyázzunk, hogy ne vágjunk túl mélyen mert ha az epe kiömlik akkor a hús íze keserű lesz.
A kopoltyúk mögött levágjuk a keszegek fejét. Utána beirdalás következik a bordával párhuzamosan 2-3 milliméterenként. Fontos, hogy az irdalás sűrűn legyen,/ Balaton-i hagyomány szerint 77 irdalás halanként/ így van esélye a kisebb szálkáknak felszívódni illetve átsülni. A keszegeket utána megsózzuk úgy, hogy az irdalásokba is kerüljön a sóból. Egy zacskóban összekeverjük a lisztet és a paprikát (1:2 arányban, két rész liszt egy rész paprika) majd ebben a zacskóban forgatjuk bele a halakat is. Kisebb halak esetén több paprika kerülhet a lisztbe mert gyorsabban átsülnek.