Tyúkhúsleves

Hozzávalók:

1,8 kg tyúk
4 nagy db sárgarépa
2 db fehérrépa

1 db karalábé
1 cikk kelkáposzta
1 marék zöldborsó
1 szelet zeller
3 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
1 db zöldpaprika

15 szem bors
3 l víz 

A tyúkot és hideg vízben lassú tűzön elkezdjük főzni. Időnként lehabozzuk. A zöldséget megpucoljuk és hasábra vágjuk.
Ha már nincs több habja, beletesszük a zöldségeket, a fokhagymát, a hagymát, a zöldpaprikát és a szemes borsot . Ízlés szerint sózzuk.
Nagyon lassú tűzön, gyöngyözve főzzük. A főzési idő a tyúk korától függ. (3-4 óra)
Ha megpuhult, a levest leszűrjük és lehetőleg házi tésztát főzünk bele.




















Ha túl nagynak találom a tyúkot, akkor készítek hozzá zsemletölteléket és leves után kiegészítő fogásként fogyasztjuk.


















  Zsemletöltelék:

4 db zsemle
1 közepes fej vöröshagyma
petrezselyem ízlés szerint
1 db tojás
só ízlés szerint
bors ízlés szerint

zsemléket vízben megáztatom,utána kinyomkodom, a vöröshagymát petrezselymet megpirítom, sózom, borsozom, összekeverem az összes hozzávalókat, zsírozott-zsemlemorzsázott tepsibe teszem sülni kb. 25-30 perc.