Mit árul el a nyelved?A nyelv egy hihetetlenül fontos izom, mely segít a rágásban, nyelésben, ízlelésben (átlagban 9000 ízlelőbimbónk van) és a beszédben. Azonban ezeken túl sokkal többet tud: jelzi, ha szervezetünkben valamilyen betegség lép fel, vagy felhalmozódnak a méreganyagok.
Ha valaki egészséges, akkor nyelve rózsaszínes, nedves és sima.

Azonban, ha a nyelv száraz, lepedékes, elszíneződött, esetleg fáj is, akkor lehetséges, hogy pajzsmirigy alulműködés áll a háttérben. Gyakori probléma a megvastagodott, és repedezett nyelv, ilyenkor egészen biztosan arra gondolhatunk, hogy valami nincsen rendben a szervezetünkkel. Az ilyen esetben legkevésbé gondolnak arra az emberek, hogy pajzsmirigy problémájuk lehet.

A világhírű orvos, Dr. David Brownstein elmondása szerint, megdöbbentő, hogy az emberek átlagosan 50%-át érinti ez a probléma.

A pajzsmirigy egy kisméretű mirigy, a nyak alsó felén található, és több mint egy év szükséges ahhoz, hogy egy teáskanálnyi hormont létrehozzon. Ez a kis mennyiség szükséges ahhoz, hogy a szervezet anyagcseréje, a sejtek anyagcseréje, a sejtek növekedése és osztódása rendben legyen.

A pajzsmirigy szabályozza a zsírok, szénhidrátok és fehérjék működését is. Termeli a szervezet számára szükséges hőt és energiát, és segít abban, hogy a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiség felhasználódjon. A pajzsmirigy rendellenesség 59 különböző betegség okozója lehet.
A következő tünetek utalhatnak pajzsmirigy rendellenességre:

– fáradtság
– fejfájás
– hideg kezek és lábak
– székrekedés
– száraz bőr
– izomfájdalmak
– súlygyarapodás
– memóriavesztést
– hajhullás
– magas koleszterin
– szívdobogásérzés
– magas vagy alacsony vérnyomás
– allergia
– rák
– szívbetegség
– cukorbetegség 


Akár a népi gyógyászatban, a kínai orvoslásban, vagy a klasszikus orvostudományban tekintünk körül megfogalmazhatjuk azt a kijelentést, hogy a nyelv az egészség tükre. A nyelv jellegzetes elváltozásai által következtethetünk az egész szervezet egészségi állapotára.Az olyan tünetek, mint az égő nyelv, a berepedezett fájdalmas elváltozások, a vastag fehér lepedék, málnaszerű pöttyök a szakemberek vagy természetgyógyászok számára kulcsfontosságúak a diagnózis felállításához.

A hagyományos orvoslásban is a betegvizsgálat első lépései közé tartozik a nyelv megtekintése.
Mire következtet a szakember?

A nyelv nedvessége, illetve szárazsága fontos információkat hordoz a szervezet hidratációjáról, illetve folyadékháztartásáról. Az ínyhez könnyen tapadó száraz nyelv a kiszáradás tükre, a folyadékkal telt ödémás nyelv gyakran alakul ki súlyos allergiás reakció esetén. Figyelem ezek az elváltozások sürgősségi állapotoknak tekintendők idősek és gyerekek esetén.

A lepedékkel bevont nyelv gyomorbélrendszeri elváltozásokat sugall. Gyakran láthatunk fehéres gombás lepedéket túlzott cukorfogyasztás, immunhiányos vagy légúti gyulladások esetén is.

A fertőző betegségek tipikus nyelv elváltozásokhoz vezetnek: a legismertebb a málnanyelv skarlát esetén. Kevésbé ismert vérhas esetén a kékes elváltozás, illetve a feketés árnyalat kolera esetén.


Egy ősi kínai módszer

A kínai orvoslás számára egyik alapvető módszer a nyelvdiagnosztika. A kínai szemlélet szerint a nyelv egyes szektorai bizonyos belső szervek tükrei, leképződései.

A nyelv csúcsa a szívnek felel meg, míg jobb és bal oldali elülső széle a lépnek. A nyelv hátsó gyöki része a vesének megfelelő terület. A középső rész a gyomorbélrendszer képe. A nyelv jobb és bal széle a máj és az epe területével hozható összefüggésbe.

Így a nyelvdiagnosztikában rutinos szakember, ha rápillant a nyelv közepén lévő fehéres sárgás lepedékre könnyen felállíthatja a patkóbél gyulladás diagnózisát.

A keleti módszer nemcsak a beteg szervet képes azonosítani a nyelv elváltozásaiból, hanem arra is kitér, hogy milyen stádiumban van az illető elváltozás. Ha a nyelv bevonata vékony, nedves akkor még csak kezdeti akut fázis van, azonban ha a lepedék vastag és fehér színről sárgára változott, akkor már krónikus elváltozásról van szó.

A nyelv vizsgálata előtt nem ajánlott egy-két órával ételt, vizet fogyasztani és általában éhgyomorra végzik.

A nyelvdiagnosztika nem kizárólagos módszer, de fontos szempont. A pontos diagnózis és kezelési terv kialakításában a nyert információkat ajánlatos kiegészíteni egyéb eljárásokkal és vizsgálati eredményekkel.
Lepedékes a nyelved, rossz a leheleted?

Hatásos természetgyógyászati megoldás lehet a szervezet lúgosítása, illetve egy tisztítókúra.

Lúgosításra alkalmas a szódabikarbónás eljárás, illetve az éhgyomorra fogyasztott citromos víz.
A gyomorbélrendszer és főképp a máj epe tisztítókúra egyik leghatékonyabb legolcsóbb és legegyszerűbb módja az agyagterápia. Az agyagterápiáról itt tudhatsz meg többet: Agyagterápia: a természetesen méregtelenítés

forrás: http://filantropikum.com