Ludaskása

 

Hozzávalók:

2 db nagyobb libacomb
40 dkg gomba
24 dkg rizs
1 zöldpaprika
2 fej vöröshagyma 
só, ételízesítő
őrölt bors, száraz fehérbor
bazsalikom, majoránna,
 libazsír, konyak

Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg libazsíron megfonnyasztjuk, majd rátesszük a másfél cm-es kockára vágott libacombot és addig pirítjuk, míg levet nem enged.Ekkor 4-5 teáskanál ételízesítőt elkeverünk benne és felöntjük fehérborral, hogy a húst éppen csak ellepje. Beletesszük a paprikát és Kislángon, fedő alatt félig készre pároljuk. Ekkor beleteszünk 3 cl konyakot, a felszeletelt gombát, megborsozzuk, megszórjuk bazsalikommal, majoránnával, és 20 percig tovább pároljuk. Közben a rizst alaposan megmossuk, lecsurgatjuk és 2 db libazsíron szárazra pirítjuk. Ráöntünk egy bögre vizet, és ráöntjük a húst is.Fedő alatt pároljuk, mig a rizs fel nem szívja a szaftot. Ekkor megkóstoljuk elég puha-e a rizs. Ha ne  akkor még teszünk hozzá forró vizet. Ezt óvatosan kell csinálni, apránként több lépésben nehogy eláztassuk a rizst. Az ideális ludaskása rizse puha, de pergő, nem ragad össze. Ínyencek egy bögrényi vegyes zöldséget, valamint felaprított májat, szívet, zúzát is belefőzhetnek.