Kolbászhússal töltött krumpli

Ez alkalommal egy nagyon régi magyar laktató  receptet mutatók be nektek. Onnan jött az ötlet, hogy találtam egy konyhai szerszámot amit nem tudtam mire használnak igazából, és az ország mely részéből származik.

Íme a krumpli fúró

 
Meghámozzuk a krumplit, és  ezzel a fúróval a hosszú végénél óvatosan elkezdjük kifúrni az összeset. Ilyen csiga alakú krumplikat kapunk, és lyukas krumplikat, most a csigákat tegyük félre majd később dolgozunk vele.



Hozzávalók:

1,5  kg krumpli / kb. 16 db közepes/
1 kg sertéscomb darálva
2 dkg só
1 dkg pirospaprika
1 dkg őrölt kömény
6 gerezd fokhagyma
1 dkg bors
0,5 dl olaj
1 db tojás
3 evőkanál tejföl
5 dkg reszelt sajt
  Elkészítjük a kolbászhúst, majd a kifúrt krumplikba töltjük, és a tepsibe helyezzük. Fóliával letakarva 40 percig sütjük 0,5 dl olajat öntve alája. Mikor megpuhult a krumpli /tűpróba/ összekeverem a tejfölt és a tojást majd a tetejére kenem és megszórom reszelt sajttal, és tovább sütöm amíg megbarnul a teteje.




Ehhez a töltelékhez kb. 50 dkg húst szükséges, a másik feléből a kis gombócokat készítek a csigakrumplikhoz, és mindent  forró olajban megsütök.