Babgulyás I.




Hozzávalók: 

60 dkg sertés comb
40 dkg fehér bab
3 közepes sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 tv paprika
1 paradicsom
1 egészen kicsi fej zeller
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 teáskanálnyi őrölt kömény
néhány szem egész bors
só,


A babot áztasd be egy éjszakára, ez az első lépés. Amikor eleget ázott a bab, tisztítsd meg és vágd fel a zöldségeket, tisztítsd meg a húst, kockázd fel nagyjából egységes méretű részekre, majd tedd félre.

A vöröshagymát pucold meg, majd kockázd fel egészen apró kockákra. Egy lábosban  megfonnyasztod a hagymát.  Amikor már szép üveges, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd meg kissé. Amikor már kifehéredtek a húskockák, keverd hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel bő vízzel - többel, mint amennyi ellepi! -, add hozzá a babérleveleket, az egész borsot, az zöldségeket, sót ízlés szerint, és hagyd főni. Egy másik lábasban főzd félkeményre a babot, majd öntsd le róla a vizet, és utána add a húsos léhez.