Tötött tök





Hozzávalók:
1/2 kg darált hús
1 kg zsenge tők

2 evőkanál ecet
2 evőkanál olaj
15 dkg  vöröshagyma
1 tojás
1 dl húslé/kockából/
őrölt bors
kis csokor kapor
5 dkg kristálycukor
2 dl tejfel

1 evőkanál liszt
5 db tej

A tököket meghámozzuk, hosszában kettévágjuk magját kanállal eltávolítjuk és annyi enyhén sós ecetes vízben, amennyi ellepi 5 percig előfőzzük. A vízből kivéve lecsepegtetjük. A megtisztított, apróra vágott vöröshagymát , felhevített olajon üvegesre fonnyasztjuk, hozzáadjuk, az előzőleg majdnem készre párolt riszt, a darált húst, a zúzott fokhagymát, és egy tojást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Alaposan összegyúrjuk és megtöltjük a párolt félbe vágott tököket. Tűzálló tálba fektetjük, aláöntünk 1 dl húslevet, lefedjük, és a sütőben közepes tűznél puhára pároljuk. Közben elkészítjük a kaporszószt. Kevés vajat felmelegítünk, liszttel rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott kaprot, meleg tejjel felengedjük, citromlével ízesítjük és kristálycukorral sóval jól kiforraljuk. Az elkészült tököt két-három vastagabb szeletre vágjuk, bevonjuk a kapormártás felével és a citrom karikákkal, friss kaporral díszítve forrón tálaljuk. Mártásos csészében  külön is kínálhatjuk a mártást.