Szinte mindenkit érint a vitaminhiány
Kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy az egészséges
étrenden élő emberek is hiányt szenvednek bizonyos vitaminokból, ásványokból.

Az életkor előrehaladtával, illetve bizonyos megszorító diéták alkalmazásával a vitaminhiány veszélye tovább növekszik. 

Mivel az alacsony vitaminbevitel a betegségek melegágya, ezért a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársai Drs. Kathleen M. Fairfield, és Robert H. Fletcher rendszeres napi multivitamin bevitelt javasolnak az életkortól, és egészségi állapottól függetlenül.

A 2002 júniusában megjelent cikkben Fairfield, és Fletcher áttekintette az 1966 és 2002 között végzett, a vitaminbevitel és bizonyos betegségek például a rák, vagy a szívkoszorúér betegség közötti összefüggést tanulmányozó tudományos vizsgálatok eredményeit.

A folsav egyes vizsgálatok eredményei alapján például a terhesség korai szakaszában adva megelőz bizonyos születési rendellenességeket, más vizsgálatok szerint pedig szerepe van a szívkoszorúér és bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében.

Az E-vitamin a javasolt adagolásban csökkenti bizonyos rákok kialakulásának esélyét, a kalcium és a D-vitamin pedig megakadályozza az időskori csontvesztést, csonttöréseket.

Fletcher kiemelte, hogy az amerikaiak többségének előnyt jelent a napi multivitamin szedése, mivel ők  nem jutnak elég vitaminhoz a táplálékból.

Egy vizsgálat adatai szerint a minimálisan szükséges napi öt adag zöldséget, gyümölcsöt csak az amerikaiak 20-30%-a fogyasztja el. (a sült krumpli pl. nem zöldség:))

Az öregedés folyamán az ember egyre kevésbé képes a vitaminok, ásványok hasznosítására. Az alkoholt rendszeresen fogyasztók (akár kis mennyiségnél is) rendszeres folsav és magnézium pótlásra szorulnak.

A különböző vitaminok előnyeit alátámasztó bizonyítékok viszonylag újkeletűek, magyarázza Fletcher, ezért az orvosok nagy részének nincs róluk tudomása.

Ez persze Magyarországra is igaz, hiszen a cikk megjelenése óta még csak kilenc év telt el.

Ráadásul a vitaminokat sok orvos valamiféle alternatív terápiának tekinti és előítélettel viseltetik irántuk, nem érti a vitaminok fontosságát, ezért nem is javasolja azok szedését.

A szerzők arra is rámutatnak, hogy a hatalmas mennyiségű, szintetikus vitamint tartalmazó készítmények egészségkárosító hatással is rendelkezhetnek.Forrás;
Journal of the American Medical Association 2002;287:3116-3126, 3127-3129.