Sertéspörkölt

 

Hozzávalók:

60 dkg sertés apró-hús
5 dkg zsír 
25 dkg vöröshagyma
2 dkg édesnemes paprika
só, őrölt kömény
1 közepes paradicsom
2 zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma

Az igazi pörkölt - mint a neve is jelzi - zsiradékon pirítva készül. A húst kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A zöldpaprikákat kicsumázzuk, karikákra felszeleteljük. A megmosott paradicsomot cikkekre vágjuk. A zsírt felforrósítjuk a lábasban, belehelyezzük a húst, és zsírjára pirítjuk. Rátesszük a vágott hagymát, aranysárgára pirítjuk, meghintjük a pirospaprikával, megkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot, ismét elkeverjük. Fűszerezzük sóval, őrölt köménnyel és a megtisztított zúzott fokhagymával. Pár percig kevergetjük, majd lefedve pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vizet öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap. A leve se túl híg, se túl sűrű ne legyen.