Segítség, lisztérzékeny van a családban – tünetekA családok életében igen komoly problémát jelenthet, ha kiderül, ételallergiás valaki. Bármilyen allergia is legyen, mindegyik súlyos lemondásokat, áldozatokat, és a főzés területén is komoly változtatásokat von maga után. Talán az egyik legnehezebben megoldható probléma mégis a lisztérzékenység, hiszen lisztből készülnek az alapvető élelmiszerek, a nasikról, süteményekről már nem is beszélve. És akkor nem említettem azt sem, hogy nagyon sok feldolgozott ételben (pl. a tejtermékekben is) jelen van a glutén, mint sűrítő anyag.


Sajnos egyre többen szenvednek ebben a betegségben, és sokszor csak sok idő elteltével derül rá fény, mire a beteg teljesen kimerültté, és alultáplálttá nem válik. Az egyik legszembetűnőbb jele ugyan is a glutén allergiának a gyakori székletürítés. A glutén tartalmú ételek gyakorlatilag átfolynak az emberen. Ha nem derül rá időben fény, a beteg teljesen lefogyhat, ráadásul a gluténnal együtt minden más is kiürül azonnal a szervezetből, és így nem tudnak felszívódni a szervezet működéséhez szükséges vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok sem.

Mik a figyelmeztető jelek, tünetek tehát?

A lisztérzékenység legjellegzetesebb tünete: a periodikusan jelentkező vagy idült hasmenés: előfordulhat ritkább, egyszerre nagyobb tömegű székletürítés is.
Egyéb jellemző tünetek: felfúvódás, haspuffadás, étvágytalanság, esetenként hányás
A felszívódási zavar következtében kialakuló hiányállapot jelei:
• vashiányos vérszegénység
• fehérjehiány
• a kalcium és a D-vitamin zavart felszívódása miatt a csontok mészszegények
• gyermekkorban jellemző a növekedésben való visszamaradás, a nem megfelelő súlygyarapodás, fogyás
• kedélyzavar, ingerlékenység, fáradékonyság, erőtlenség
Felnőtteknél gyanút keltő tünetek:
• hasi görcsök, hasmenés és/vagy székrekedés
• fáradékonyság, levertség
• immunrendszer legyengülése, gyakori betegeskedés
• szájüregi fekély
• bőrgyulladás (herpesszerű, kerek foltok)
• meddőség, cikluszavarok, gyakori vetélések
• éjszakai görcsök
• depresszió, lehangoltság, allergia
• napi szintű fejfájás, migrén


A felnőttkori lisztérzékenység egyik fő jellegzetessége, hogy gyakran nem típusos (nem hasi tünetek) formájában nyilvánul meg. Ennek következtében gyakran évek telnek el addig, amíg diagnosztizálják a betegséget. Előfordulhat, hogy például nők esetében a gyakori vetélések mögött is a nem típusos lisztérzékenység áll. De a csontritkulás, és gyakori fejfájás, migrén mögött is állhat a gluténallergia. Valamint a cukorbetegség ténye is felvetheti a lisztérzékenység gyanúját, hiszen köztudottan ezek betegségek gyakran társulnak egymással.
Bármelyik fenti tünetet is tapasztalja huzamosabb ideig, javaslom, forduljon szakorvoshoz (gasztroenteriológus). A lisztérzékenység diagnosztikájában a gyomortükrözés során a vékonybél felső szakaszából vett minta szövettani kiértékelése tölti be a központi szerepet.


Statisztika: A fejlett társadalmakban a lisztérzékenység gyakorisága 1:100. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 1%-ánál a lisztérzékenység lappangó, vagy már klinikailag is aktív formája áll fenn.


Az élethosszon át tartó gluténmentes diétát csak a típusos glutén allergiások számára írhatják elő. De lehet, hogy akár Ön is rejtett allergiában szenved, és mégsem tesz érte, ellene. Ha a fenti tünetek nem típusos formáit tapasztalja magán tartósan, akkor önmegfigyeléses alapon vonjon ki pár alapdolgot az étrendjéből. Első sorban tehát a glutént tartalmazó ételeket, de persze gondot okozhatnak még a tejtermékek, és a tojás is.
Glutén tartalmú alapélelmiszerek: búza, rozs, árpa, zab és az ezekből a gabonákból készült termékek, kenyér (barna kenyér sem), péksütemény, tésztafélék, müzlifélék, ostya, kekszek.

forrás:internet