Főzelékek, levesek sűrítése lisztérzékenyeknek


Sajnos a gluténallergia egyre több embert, és családot érint. Sőt mi több, a felnőtt kori allergia sok esetben nem hasi tüneteket produkál, hanem fejfájással, migrénnel párosul, nők esetében pedig komoly hormonális problémákkal járhat együtt. Nézzük most, hogy milyen módszerekkel sűríthetünk ételeket, ha lisztérzékenyek vagyunk, vagy ha nem szeretnénk azok lenni.
Mivel tiltó listán van minden olyan élelmiszer, amiben búza, tönkölybúza, árpa, zab, rozs, kamut-búza található, más ételsűrítési formákat kell keresni a hagyományosnál.
Jó hír, hogy azért van még olyan alapanyag, amivel lehet sűríteni például főzelékeket, leveseket. Ilyen a kukoricaliszt, és kukoricakeményítő, a burgonya, burgonyapehely, rizsliszt, hajdina, csicseriborsó lisztek is.

Sűrítés burgonyával
A legkézenfekvőbb, és talán legegyszerűbb módja a főzelékek sűrítésének, ha 1-2 szem burgonyát is főzünk az ételbe. Miután puhára főttek a zöldségek a burgonyát, és az alap zöldségből 1-2 evőkanálnyit turmixoljunk le egy kis főzőlével. Majd ezt a pürét keverjük bele a többi zöldségbe. Ezt az elkészítési módot kisbabák hozzátáplálásánál alkalmazzák az édesanyák leginkább. A készételbe aztán tehetünk tejfölt, tejszínt, vagy akár krémsajtot is, hogy még jobb állagot, és ízt érjünk el.
Ennél gyorsabb, és könnyebb variáció, ha a kész párolt zöldségbe burgonyapelyhet keverünk. Egy 50 dkg zöldborsóból készülő főzelékbe, amin természetesen van főzőlé, 2-3 ek mennyiség is kellhet a burgonyapehelyből. Természetesen mindenki maga állíthatja be a kívánt sűrűséget. Javaslom, mindig 1-1 ek mennyiséggel növeljük a belekevert pelyhet. Folyamatos kevergetés mellett addig adagoljuk a pelyhet, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget.
Szerintem a pelyhes sűrítés jobb, mert selymesebb állapot eredményez, mint a friss főtt burgonya pürésített változata. Az utóbbi szemcsésebb állagú.
Levesek esetében is a pelyhet javasolom. Egy zöldséglevesnél például a kész levesbe keverjünk 2-3 ek burgonyapelyhet, és akkor már nem csak zavaros lé lesz, hanem selymes, krémesebb folyadék. Így például karalábé, karfiol, borsó leveseket érdemes tartalmasabbá tenni.

Sűrítés gabonákkal
Ha rántásos, habarásos sűrítést szeretnénk, akkor olyan gabonákat érdemes választatunk, amelyek nem glutén tartalmúak, viszont képesek megduzzadni. Ilyen lehet a kukorica, rizs, vagy a hajdina is.
A hajdina egy kesernyés, nagyon intenzív ízű gabonaféle, amit bevallom, én nem nagyon kedvelek az íze végett. De aki szereti, az nyugodtan sűrítsen vele liszt helyett.
A kukorica esetében szeretném egy nagyon fontos dologra felhívnia figyelmet. Méghozzá arra, hogy a világ kukoricatermésének jelentős része már génkezelt kukorica (GMO). A génkezelt élelmiszerek hatásait most is kutatják, mivel csak hosszú évek elmúlásával kezdik káros hatásaikat kifejteni. Jobb, ha génkezelt alapanyagból készült ételt nem fogyasztunk. Éppen ezért ha kukoricaliszttel, vagy keményítővel dolgozunk, csak és kizárólag BIO minőségűt vásároljunk. Ezt már minden nagyobb hipermarket bio részlegén, vagy kifejezetten bio boltokban, webáruházakban beszerezhetjük.

Személy szerint a kukoricakeményítőt jobban szeretem sűrítésre, mert selymesebb, krémesebb állagot eredményez. Gyakorlatilag olyan, mintha liszttel habarnánk.
Az 50 dkg zöldségből készülő főzelékhez pl. 1-2 evőkanálnyi mennyiséget érdemes felhasználni belőle. De ebben az esetben is a fokozatosság elvét érdemes követni, hiszen a folyadék mennyisége befolyásolja a hozzáadott keményítő mennyiségét is. Más mennyiségekben kell gondolkodni, ha bő lére eresztünk egy főzeléket, vagy csak éppen hogy van rajta mártás.

Egyéb lehetőségek
És itt meg kell még jegyezni azt is, hogy csicseriborsó liszttel, borsóliszttel is lehet sűríteni, de ezeknek is van jellegzetes ízük, ami nem feltétlen ízlik minden embernek.forrás:http://www.ritakonyhaja.hu