Cézár saláta


 pic



Hozzávalók:

A salátához:
2 gerezd fokhagyma
4 szelet toastkenyér vagy 8 szelet szikkadt zsemle
4 evőkanál olaj
1 evőkanál vaj vagy margarin
25 dkg csirkemellfilé
1 db római/ vagy jég/ vagy fejessaláta
Az öntethez:
1.sz. változat:
1 db tojás
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 teáskanál mustár (legjobb a dijoni)
1,25 dl olivaolaj
2-3 evőkanál citromlé
5 dkg frissen reszelt sajt (legjobb a parmezán, de lehet más is)
a maradék fokhagyma, só, őrölt bors, díszítéshez citromkarikák
2.sz. változat:
1 db egész tojás
1 db tojás sárgája
1,5 dl olivaolaj
½ db citrom leve
2 db nagy gerezd reszelt fokhagyma
3 db szardella
só (vigyázzunk, mert a szardella nagyon sós), őrölt bors, a díszítéshez citromkarikák (Ha a salátát ezzel a változattal tálaljuk, a salátára hintsünk reszelt sajtot, vagy tegyünk rá kockára vágott feta sajtot.)

Elkészítés:

A fokhagymagerezdeket finomra felaprítjuk. A toastkenyeret vagy a zsemleszeleteket egyforma, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, majd 2 evőkanál felhevített olajon kb. 2 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a vajat vagy a margarint és az aprított fokhagymát, és kb. 2 percig tovább pirítjuk. (Vigyázzunk, hogy a kockák ne égjenek meg!) Ezt követően a kockákat kiszedjük és hűlni hagyjuk. A csirkemellfilét vékony csíkokra szeleteljük, és a másik 2 evőkanál olajban, közepes hőfokon, kevergetve kb. 4-5 perc alatt megsütjük. Levesszük a tűzről, sózzuk és borsozzuk, kiszedjük és hűlni hagyjuk. Az öntethez botmixerrel vagy turmixgéppel először a tojást a lassan csurgatott olajjal - tejföl sűrűségűre -, majd a többi hozzávalóval összekeverjük. A salátaleveleket vékony csíkokra metéljük, tálkákba szétosztjuk, a húscsíkokkal és a pirított kenyér/zsemle kockákkal megszórjuk, majd öntetet merünk rá. Reszelt sajttal meghintjük, és citromkarikákkal díszítjük.forrás:http://mamakonyhaja.hu/index.php?m=recept&kategoria=23&id=24