Borsos egytálétel

Borsós egytál szalonnaropogóssal


Hozzávalók:

A borsós egytálhoz
50 dkg cukorborsó (zsenge, kifejtve)
1 kg újkrumpli
1 közepes fej vöröshagyma (vagy póréhagyma, újhagyma)
10 dkg bacon (-10 szeletelt szalonna)
5 dkg vaj
4 db tojás
1 teáskanál cukor
ízlés szerint
40 ml alaplé (vagy ételízesítős víz)

Tálaláshoz
fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)
5 dkg sajt (reszelt)
0.5 csokor snidling
0.5 csokor petrezselyem



elkészítés

Az újburgonyát megtisztítjuk, vékonyan felszeljük, majd sós vízben leforrázuk. (Feltesszük főni, de csak addig, amíg felforr vele a víz, utána leöntjük a főzővizet - így lesz elég a kevés folyadék az étel elkészítéséhez és készül el hamarabb a krumpli!)
A bacont felkockázzuk és kisütjük. Kiszedjük egy tálba, félretesszük.
A visszamaradt zsírhoz adjuk a vajat, majd beletesszük a krumplit, és elkezdjük pirítani. 5-10 percig rázogatva, kevergetve sütjük.
A finomra vágott hagymát és a kifejtett borsót a krumplihoz adjuk, összeforgatjuk.
Ízlés szerint fűszerezzük, rászórjuk a cukrot is, ráöntjük a folyadékot, és lefedve - olykor átkeverve - addig pároljuk, amíg megpuhul a borsó és a krumpli is. (A krumplit én nem főztem elő, így nekem több folyadékra volt szükségem az étel elkészítéséhez, 0,5 -1 dl folyadékra.)
Az elkészült ételre szórjuk a finomra vágott petrezselymet és metélőhagymát.
4 lyukat készítünk az ételben, és beleütjük a tojásokat, majd lassú tűzön átsütjük őket. Természetesen külön edényben is megsüthető a tükörtojás.
Melegen tálaljuk az ételt, pirospaprikával megszórva a tojásokat, a bacont az étel tetejére szórva. Reszelt sajtot is kínálhatunk hozzá.forrás:http://www.nosalty.hu/recept/borsos-egytal-szalonnaropogossal