Az igazi hagyományos kenyérlángos recept

Az igazi hagyományos kenyérlángos recept


A tésztához kelt tésztát kell készítenünk.

Ehhez szükséged lesz:
32 dkg finomliszt
32 dkg rétesliszt
2 evőkanál olaj
2 evőkanál só
1 evőkanál cukor
10 g élesztő
fél bögre tej



A fél bögre tejet melegítsd fel kézmelegre, majd keverd el benne az egy evőkanálnyi cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg az élesztő felfut (szép habos lesz ha jól csinálod:) ).

A liszteket és a sót öntsd egy nagy tálba, és rakd hozzá az olajat, valamint a felfutott élesztőt.







Itt jön a legnehezebb része a folyamatnak: a tésztát jó alaposan össze kell gyúrnod, dagasztanod! Ha már „szuszog” minden gyúrásnál (kis buborékok keletkeznek benne, és ezek szuszogó hangot adnak ki, ha gyúrod a tésztát), akkor elkészültél vele.



Tedd bele a tálba a tésztát, és takard le egy konyharuhával, majd tedd meleg helyre (ha más nincs, én be szoktam gyújtani a sütőt pár másodpercre míg kellemes meleg nem lesz benn, és oda teszem). A tésztát most hagyni kell kelni, kb 1 órát.



Ez idő alatt elkészítheted a feltétet.







Ehhez bacont, vagy szalonnát kockázz fel apró darabokra, és serpenyőben süsd ki belőle a zsírt. Ezt a lépést sok recept kihagyja, de az én tapasztalatom az, hogy ha nyersen teszed a tésztára a szalonnát, az nagyon zsíros lesz.

Egy nagy poharas tejfölbe nyomj bele 2-3 gerezd fokhagymát, egy kis sót és borsot ízlés szerint, valamint kockázz fel ízlés szerint vöröshagymát.



Ha elkészült a tészta, és szép nagyra dagadt, még egyszer finoman gyúrd át, majd nyújtsd ki ujjnyi vékonyra, és tedd tepsibe. Kend meg a fűszerezett tejföllel, szórd rá a nyers hagymát és a kisütött szalonnát, majd a tetejére tegyél reszelt sajtot ízlés szerint, és már mehet is az előmelegített sütőbe (vagy kemencébe:) ). Süsd addig, míg a tetején a sajt el nem kezd barnulni!forrás:http://www.almaimotthona.hu