Zserbó szaloncukor

Hozzávalók: (Kb. 1 kg, vagy 60 db szaloncukorhoz.)
30 dkg darált dió
20 dkg háztartási keksz
15 dkg sárgabarack lekvár (=Vagyis kb annyi amitől a töltelék jól formázható lesz.)
1 tk vanília kivonat
3-4 ek barackpálinka (Egy kis rövidital mindig megnöveli a édességek eltarthatóságát.)
2-3 ek aprított aszalt sárgabarack (elhagyható)
kb. 30 dkg étcsoki
Belül puha, kívül ropogós...Elkészítés:
A zserbó szaloncukor elkészítése talán a világ legkönnyebb dolga. A kekszet és a diót öntsük egy késes aprítóba és aprítsuk össze (A-B). (Aprítógép híján daráljuk le.) Adjuk hozzá az aprított aszalt gyümölcsöt – ezt jobb előzőleg külön összeaprítani egy vágódeszkán –, a vanília kivonatot és a pálinkát, majd annyi lekvárt, amitől a massza jól formázható lesz (C). Az egészet gyúrjuk össze és tegyük egy éjszakára hűtőbe (D), hogy a keksz alaposan megszívhassa magát a lekvárral.
Így készült...

Másnap formáljunk kis golyókat, vagy hurkákat a masszából, amit sorakoztassunk sütőpapírra (E). Ezután az étcsoki ¾-ét olvasszuk fel gőz fölött, adjuk hozzá a maradék csokit, várjuk meg míg az elolvad benne és két villa segítségével mártsuk ki a szaloncukrokat (F). Ha a csoki megszilárdult, csomagoljuk be a szaloncukrokat és tároljuk hűvös helyen karácsonyig.


Tipp:
Abban az esetben, ha az ünnepek előtt 1-2 héttel készülnek a szaloncukrok, picit hagyjuk puhábbra a tölteléket, így a szaloncukor nem fog kiszáradni a fogyasztásig!
A szaloncukrot csomagolhatjuk sima karácsonyi csomagolópapírba – jómagam is így jártam el –, hiszen a szép szaloncukrokhoz nem feltétlenül kell speciális szaloncukor csomagolást, vagy színes alufóliát vásárolni.forrás:http://ildikokki.blogspot.fi