Zöldséges halfilé rizlingmártással




Hozzávalók:

4 db lazactörzs

10 dkg vaj

10 dkg póréhagyma

10 dkg sárgarépa

10 dkg angol zeller

2 dl rizling

só, őrölt bors,

petrezselyem zöld,

tárkony, citromlé



Rizlinges mártás:

10 dkg vaj

8 dkg liszt

2 db tojás sárgája

2 dl rizling






A főzőedénybe először a zöldségeket készítjük elő: a póréhagymát felkarikázzuk, a az angol zellert és a sárgarépát metéltre vágjuk. Ízesítjük fehér borssal, ételízesítővel, sóval. Rátesszük a fűszerezett halszeleteket. Megszórjuk petrezselyem zölddel, fehér bort és hal alaplét öntünk alá, s készre pároljuk. (Ha a halhoz bort teszünk a hal nem esik szét, rostosabb, rugalmasabb lesz.)



Fehérbor mártást készítünk: a világos rántást felengedjük a rizlinges hal alaplével. Simára keverjük és kiforraljuk. Tálalás előtt tejszínes tojássárgájával besűrítjük, legírozzuk. (Ilyenkor már nem melegítjük.) A mártásunk így még bársonyosabb lesz.



Körete: párolt zöldségek és burgonya.



A párolt zöldségeket felrakjuk a tálra. A fehérboros mártást a tálra szűrjük. A mártásra feltesszük a párolt lazac törzseket. forrás:http://www.lacibacsi.hu