Újévi lencsefőzelék


 

Hozzávalók: 

50 dkg lencse
3 babérlevél
1 füstölthús ízesítő kocka vagy kevés ételízesítő
só ízlés szerint
3 dl tejföl
5 evőkanál liszt (fele tönköly)
olaj a rántáshoz
1 kávéskanál pirospaprika
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kb. 1 evőkanál cukor
ízlés szerint ecet vagy citromlé 


Elkészítés:

A lencsét előző este átválogatjuk, beáztatjuk. Másnap leöntjük az áztató levét, majd bőséges tiszta vízben feltesszük főni. A forrástól számított 5 perc múlva az egész (barna) főzőlevet leöntjük róla, és forró vízzel felöntve, befűszerezve a babérral, sóval, ízesítővel, puhára főzzük.

Közben elkészítjük a rántást: az olajon a lisztet megpirítjuk, belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd a fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával, felengedjük, kikeverjük hideg vízzel, és a kész főzeléket berántjuk vele.

A tejfölt kikeverjük, elvégezzük a hőkiegyenlítést, és a főzelékhez adjuk. Cukorral, ecettel ízesítjük.

A feltét nálam most a szilveszterről megmaradt virsli volt, amit felkarikázva egy kanálnyi olajon átpirítottam 5-10 percig.