Pulykanyakleves maceszgombóccal

 



















Hozzávalók:



1 kg pulykanyak

4 szál sárgarépa

3 szál fehérrépa

1 kis fej zeller

5 dkg gomba

Zellerzöld ízlés szerint

1 fej karalábé

Negyed fej kelkáposzta

1 db tv paprika

1 db paradicsom

1 db burgonya

1 nagyobb fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

Só, 15 szem egész fekete bors

Fél csomag petrezselyemzöld.



Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárga és fehérrépát negyedeljük. A vöröshagymát csak mossuk meg. A pulykanyakakat leforrázzuk, és leöblítjük, majd nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Kis lángon főzzük, ha felforrt, lehabozzuk. A fokhagymát és feketeborsot teaszűrőbe téve adjuk a leveshez, a vöröshagymát héjastól, enyhén sózzuk. Csendes lángon főzzük kb. egy órán át.

Ekkor beletesszük a zöldségféléket, zellerlevelet, petrezselyemzöldet összekötve, és készre főzzük. A levesből kiszedjük a húst, a zöldségféléket, (ami nem kell már, kidobjuk), fél órát pihentetjük, majd leszűrjük.



Tálalás: Leveses tálba tesszük a húsokat, zöldségeket, gombócokat és felöntjük forró levessel.





Macesz gombóc:



6 lap törkölylisztes pászka (macesz)

2 evőkanál libazsír

2 evőkanál víz

2 db tojás

Só, bors

Negyed mokkáskanál reszelt szerecsendió és ugyanennyi gyömbér.

Fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva

1-2 db húsleveskocka.



A pászkalapokat összetörjük (konyharuha, húsklopfoló). Tálba tesszük, hozzáadjuk a libazsírt (lehetőleg olvasztott), és két evőkanál vizet.

Külön tálban felverjük a tojásokat, beletesszük a fűszereket, petrezselyemzöldet, majd az egészet összekeverjük. 45 percig pihentetjük.

Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, beledobunk egy húsleveskockát, és egy gombócot kifőzünk próbaként. Ha kemény a gombóc, adjunk a masszához még libazsírt, vagy pici vizet, ha szétesik, liszttel sűrítsük.

Ezután gombócokat formázunk, és kifőzzük. Lassú tűzön kb. 10-12 perc alatt feljönnek a leves tetejére.

Ha nem fogy el az összes gombóc, ebben a lében tudjuk hűtőbe tenni, így nem száradnak ki másnapig sem.forrás:http://lakoma.gportal.hu/