Párolt marhafartő vadas mártással


 



















Hozzávalók:




1 kg marhafartő

5 dkg füstölt szalonna

4 dkg zsír

2 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

1 nagy fej vöröshagyma

2 db babérlevél

1 evőkanál ecet

1 db citrom vékonyan hámozott héja

10 szem egész bors

2 pohár tejföl

2 púpozott evőkanál liszt

1 kávéskanál mustár

2 teáskanál cukor

Fél citrom leve



Frissen őrölt bors.





Elkészítés:

A megmosott húst vékony csíkokra vágott szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, kötöző zsinórral formára kötözzük. Megsózzuk, frissen őrölt borssal meghintjük.

A zsírt felolvasztjuk, beletesszük a szalonnabőrkét és a karikákra vágott zöldségeket, a nagyobb kockákra vágott vöröshagymát, a babérleveleket, a citrom vékonyan lehámozott héját, és a teatojásba zárt egész borsszemeket. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a húst is, és együtt pirítjuk. Ha már a hús szépen megpirult, felöntjük másfél liter vízzel, enyhén sózzuk, adunk hozzá egy evőkanál ecetet, és fedő alatt pároljuk csendes lángon. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolgatjuk.

Amikor a hús megpuhult, kivesszük a léből, félretesszük, Folpack fóliával letakarjuk. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, kevés főzőlevet adunk hozzá, majd a fazékba öntve, gyakran kevergetve 10 perc alatt jól kiforraljuk. Közben a mártást ízesítjük mustárral, fél citrom levével, cukorral. (Ízlés szerint.)

A húsról lehámozzuk a kötöző zsinórt, éles késsel felszeleteljük, majd a mártásba visszatesszük.

Tálaláskor a felszeletelt húst a mártással meglocsolva zsemlegombóccal, vagy burgonyagombóccal, esetleg főtt makarónival körítve tálaljuk.forrás:akoma.gportal.hu/