Pajzsmirigy problémák az ayurveda szemszögéből


Pajzsmirigy problémák

Írta: Horváth-Kovács Diána

A pajzsmirigy biológiai funkcióját tekintve egy olyan belső elválasztású mirigy (belső elválasztású, azaz váladékát a szervezet belsejébe ürítő mirigy), amely a tiroxin és a trijód-tironin nevű hormonok termeléséért felelős. Ezek a hormonok felelnek az idegrendszer normál működéséért, valamint növelik a sejtek energiatermelését és oxigén-felhasználását, hatást gyakorolva a test valamennyi szövetére és sejtjére.

A pajzsmirigy általános megbetegedései a pajzsmirigy túl- vagy alulműködésével vannak összefüggésben. A pajzsmirigy alulműködése során a pajzsmirigy által termelt hormonok mennyisége csökken, s ez okozza az alábbi tüneteket, mint pl. fáradékonyságot, aluszékonyságot, a bőr szárazságát és hámlását, elhízást, székrekedést, fázékonyságot, az arc és a szemhéjak vizenyősségét, a körmök töredezettségét, a testszőrzet csökkenését, szív körüli folyadék felhalmozódást, a koleszterinszint megemelkedését, az emlékezet romlását, a depresszióra való hajlamot stb.

A pajzsmirigy túlműködése során több pajzsmirigy által termelt hormon keletkezik, melynek tünetei pl. a pajzsmirigy érezhető lüktetése, a szemek kidülledtsége, a tekintet ijedtsége, a szapora szívverés és fulladás, szívritmuszavarok, hajhullás, idő előtti őszülés, intenzív izzadás és a melegre való extra érzékenység.

A PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁINAK AYURVÉDIKUS MEGKÖZELÍTÉSE

A pajzsmirigy a torokcsakrához tartozó belső elválasztású mirigy. A torok környéke, s így a pajzsmirigy is, valamint annak problémái az ember kommunikációjával, önkifejezésével kapcsolatos konfliktusokra utal.

Amennyiben a pajzsmirigy alul-működése figyelhető meg, abban az esetben mentális szinten az elváltozás hátterében az önkifejezés sérülése áll, pl. amikor valaki nehezen kommunikál önmagáról, az önsajnálat is megjelenik, amikor valaki gombóc érzést érzékel a torkában és negatívan kommunikál, fél kifejezni véleményét, fél mások el nem fogadásától, ezért hallgatásba menekül. A pajzsmirigy túlműködésének hátterében lelkileg a kommunikációs tényezők felerősödése áll, pl. a pajzsmirigy túlműködésben szenvedő ember valószínűleg hajlamos a pletykálásra, a rágalmazásra, hajlamos összefüggéstelenül sokat beszélni, jellemző rá a hazudozás és más emberek tulajdonsága, s szervileg is megfigyelhetők beszédzavarok (pl. dadogás, pöszeség).

A PAJZSMIRIGY PROBLÉMÁK KEZELÉSE

A pajzsmirigy túl- illetve alul-működése a Vata dosha egyensúlyhiányának következménye. A pajzsmirigy működésének helyreállításában elsőként fontos, hogy az ember leküzdje, feloldja kommunikációs félelmeit. A tudati okok megszüntetését követően vagy azzal párhuzamban az éter elemet kell harmonizálni. Ebben több életmódbeli változás is segítségünkre van: az adott személy táplálkozásának, életvitelének megváltoztatása.

A kommunikációs félelmek hátterében az attól való félelem áll, hogy mások nem fogadják el véleményünket, s félelem alakul ki attól, hogy ezáltal nem leszünk szeretetreméltók mások szemében. A másik esetben, amikor a pajzsmirigy túlműködik, az erőteljes kommunikáció által, a félelemgerjesztés eszközeivel törekszik az ember a maga pártjára állítani másokat. Ez is ugyanabból a félelemből táplálkozik, mint a párja, miszerint az ember a saját oldalára akar gyűjteni támogatókat.

A Vata dosha működésének stabilizálásában segítségünkre van a Vata diéta. Ennek lényege, hogy a Vata dosha alul-működése során tapasztalt pajzsmirigy alul-működést Vatát erősítő ételekkel egyensúlyozzuk, míg a pajzsmirigy túlműködése során Vatát csökkentő vagy egyensúlyozó ételeket fogyasszunk. Az alkohol fogyasztása és a dohányzás kerülése erősen javasolt!

A Vata doshát erősítik az alábbi táplálékok, pl.
gyümölcsök: alma, banán, áfonya, füge, vörös szőlő, lime, dinnye, körte, gránátalma, málna
zöldségek: articsóka, bab, brokkoli, kelbimbó, káposzta, karfiol, zeller, kukorica, uborka, fejes saláta, gomba, cukorborsó, burgonya, spenót, sárga és piros színű paradicsom
gabonafélék: árpa, pohánka, kukoricaliszt, köles, rozs, búza
tejtermékek: fagylalt (nem porból, hanem adalékmentes házi)
húsfélék: bárány, sertés
olajok: mandula, kukorica
fűszerek: kamilla, szegfűszeg, torma, majoránna, oregánó, mák,

A Vata dosha túlsúlyát csökkentő táplálékok, pl.
gyümölcsök: sárgabarack, cseresznye, datolya, zöld szőlő, grépfrút, citrom, mangó, őszibarack, ananász, szilva, eper, mandarin
zöldségek: avokádó, céklarépa, sárgarépa, chili, padlizsán, hagyma, retek
gabonafélék: zab
tejtermékek: vaj, író (lassi), tejszín, ghí, kefír, tej, tejföl
húsfélék: marha, csirke, kacsa, szarvas, hal, tengeri halak
olajok: avokádó, repce, ricinusolaj, kókusz, mustár, olíva, mogyoró, szezám
fűszerek: ánizs, babérlevél, fekete-bors, fahéj, mustár, rozmaring, zsálya, kakukkfű

A pajzsmirigy kezelésében kiemelendő a kókuszolaj használata, mely hatásos a pajzsmirigy sejtjeinek renegerációjában.

A pajzsmirigyproblémát előidéző Vata dosha egyensúlytalanságot kezelhetjük Pancsakarma, azaz méregtelenítő kezelésekkel, valamint a Vata doshát megnyugtató ayurvédikus masszázskezelésekkel, pl. Abhyanga masszázs. A Vata dosha egyensúlyát helyreállító pancsakarma terápia nem más, mint a Nasya terápia, vagyis az olajnak az orrlyukakba csepegtetése szezám olajjal. A masszázsok közül a szezámolajjal végzett teljes testmasszázs, az Abhyanga segít. Mindegyik terápiáról olvasható bővebb leírás a portálon.

 


Az életvitel megváltoztatásának központjában a torokra ható jógagyakorlatok gyakorlása áll, melyek stabilizálják a pajzsmirigy normál működését. Ilyen gyakorlat pl. Sarvangasana, Surya Namaskar (napüdvözlet), Yoga mudra, Halasana és a légzőgyakorlatok (Pranayama). A legjobb kikérni egy tapasztalt jógaoktató véleményét az alkalmazott gyakorlatokat illetően.
forrás: http://antalvali.com/hirek/pajzsmirigy-problemak-az-ayurveda-szemszogebol.html