Mézes-fűszeres (gyógy)pálinka

Házi patika címkével láttam el ezt a bejegyzést, de ez szigorúan csak a felnőttek esetében igaz. :) Édesapáméktól kaptunk egy üveg téli gyógypálinkát, ez került lencsevégre és megosztom veletek a receptet is. Szerencsére nálunk még nem bizonyíthatta gyógyító hatását, de apukám szerint tényleg jó, ő a megfázás első tüneteinek jelentkezésekor napi 2-3 centet fogyasztott belőle. Az első enyhe tünetek pár nap alatt el is múltak, egy kis orrdugulással és reszelős torokkal megúszta apukám. Ő esküszik, hogy a mézes-fűszeres pálinka jótékony hatása játszott közre, és azt kell mondjam - a pálinka kóstolása után -, hogy igaza lehet. Talán még nem késő elkészíteni egy adaggal, a tél végi - tavasz eleji időszakra is jól jöhet. Sok sikert hozzá!
1,25 l pálinka (nálunk házi almapálinka)
40 dkg méz
1 csomag (30 g) egész fahéj
1 csomag (30 g) egész szegfűszeg
2-2,5 cm gyömbérdarab (nem több, mert csípős lesz)

Egy nagyobb, kb. 3 literes befőttes üvegbe beleöntötte a mézet és a pálinkát.
Hozzáadta a megmosott, meghámozott, vékonyra szelt gyömbért, kb. 2 centisre tördelt fahéjdarabokat és a szegfűszeget.
Addig keverte, amíg a méz feloldódott.
Ezután az üveg tetejére nylon zacskót tett, amit befőttes gumival szorított az üveg nyakához, hogy a pálinka ne tudjon párologni.
Az első héten naponta kétszer, a következő időszakban naponta egyszer átkeverte a gyógypálinkát.
Egy hónap elteltével leszűrte, üvegekbe töltötte, és ezzel fogyasztásra kész is lett. Az idő múlásával az üvegekben a pálinka tovább érlelődik.
Szép, sötét színű, igen erős, fűszeres ízű pálinka lett a végeredmény. forrás:http://hankka.blogspot.hu