Korpaciberés tyúkhúsleves labodávalHozzávalók:

2,5 l víz
1 l korpacibere
1 közepes méretű tyúk
1 db kisebb hagyma
egy köteg laboda
kapor
petrezselyemzöld
lestyán
metélt
1 tojás

liszt amennyit felvesz


Elkészítés

Amíg a tyúk fő elkészítjük a metéltet: a tojást összekeverjük tejjel vagy vízzel, sóval és annyi liszttel, amennyit felvesz. Megfelelően kemény tésztát kavarunk belőle, ezt késfok vastagságúra kinyújtjuk és nagyon vékony metéltre vágjuk. Amikor a tyúk megfőtt, leszűrjük a levest és hozzátesszük a metéltet, majd néhány percig még főzzük.

Külön felfőzzük a korpaciberét, a megfőtt metéltre öntjük, és hozzátesszük a felszeletelt húsdarabokat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyjuk még egyet zubogni és a korpacibere már készen is van.Korpacibere

Hozzávalók:


 500 g búzakorpa
300 g kukoricaliszt
egy pohár kovász vagy 20 g élesztő
egy citrom
2-3 szelet barna kenyér

Elkészítés

Használj 5-6 literes zománcozott agyagedényt. Tedd bele a búzakorpát, a kukoricalisztet, valamint a kovászt vagy a sörélesztőt. Ezt követően töltsd tele az edényt főző vízzel, majd tartsd meleg helyen.

Amint kihűlt, adj hozzá egy felszeletelt citromot (héjával együtt), illetve 2-3 szelet barna kenyeret. Tetszés szerint akár meggylevelet, zellert, petrezselymet és lestyánt is adhatsz hozzá a különlegesebb aroma érdekében. A fermentálódás során keverd meg naponta kétszer (reggel és este) a korpaciberét egy hosszabb nyelű fakanállal. Ne felejtsd el néha megkóstolni, és ha már elég savanyú, helyezd egy hűvösebb helyre, hogy kitisztulhasson. Miután elkészült, töltsd ki a ciberelevet néhány befőttesüvegbe, majd helyezd egy hűvös helyre. Mindenképp tartsd meg a kovászt (az edény aljára leülepedett korpát) is. Amikor a korpacibere elfogyott, önts forró vizet a kovászra, hogy kitisztuljon; töltsd befőttesüvegbe az új adag ciberelevet. Ezt a műveletet háromszor végezheted el.

Megjegyzés: A korpaciberét nem szabad a kovászon hagyni, hanem külön kell tölteni, mert keserűvé válhat.