Karácsonyi diócska

Hozzávalók: (Kb. 30 db. diócskához.) 

(1) Tészta: (2) Krém:
15 dkg liszt 5 dkg darált dió + 2-3 ek tej
10 dkg vaj 5 dkg vaj
5 dkg porcukor 5 dkg porcukor
5 dkg darált dió 1 tk rum, vagy rum aroma
1 citrom reszelt héja 1 tk. vanília kivonat
1 tk van. kivonat
1 csipet só + 1 csipet sütőpor
1 tojássárgája

Zárt dobozban sokáig eláll!Elkészítés:
A diót ledaráljuk, majd száraz hozzávalókat (liszt, porcukor, só, sütőpor, darált dió, reszelt citromhéj) egy tálban összekeverjük, amit összemorzsolunk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vanília kivonatot, majd gyors mozdulatokkal egy szép egynemű tésztát gyúrunk, amit legalább egy órácskát pihentetünk hűtőben (folpack alatt).
A sütés megkezdése előtt a diócska formákat konyhai ecsettel kiolajozzuk, majd minden formába egy-egy kis gombóc tésztát nyomunk (A), majd a formákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk és előmelegített sütőben kb. 175°C-on 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket (B). Megvárjuk, hogy a sütik a formában kihűljenek (C) és egyszerűen csak kifordítjuk a kész sütit a formából.
Így készült...
(Az első adag tésztát melegen fordítottam ki, ez látszik is a formán.)A krémhez a darált diót éppen csak annyi tejjel összekeverjük, hogy ellepje, majd kis fokozaton 1-2 perc alatt felfőzzük azt. A puha vajat alaposan kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a diós alapot, majd meglocsoljuk a rummal, illetve egy kis vanília kivonattal. Végül simára keverjük a krémet – ami egyébként nem lesz sok, de bőven elég lesz a diók összeragasztásához –, amit sima csőrös habzsákba szedünk és összeragasztjuk vele a diócskákat (D). A kész sütemény legalább egy napig hagyjuk zárt dobozban, hűtőszekrényben puhulni, majd tálalás előtt hintsük meg vaníliás porcukorral!


Tipp:
Az adagot érdemes duplázni, vagy akár triplázni, de ekkor több diócska formával használjunk, mert a sütés kevés forma esetén igencsak hosszadalmas lehet! (Én egyébként minden sütés között el is mostam a formáimat.)forrás:http://ildikokki.blogspot.fi