Gyógykrumpli

Karikára vágott főtt burgonya megszórva zöldfűszerekkel, paprikával.


Sokan vagyunk, akiknek arra a felszólításra: „Mondj egy gyógynövényt!” – kapásból eszünkbe jut több is. Kamilla, cickafark, csalán, útifű, csipkebogyó, citromfű – és még hosszan sorolhatnánk, és talán még azt is többé-kevésbé hozzá tudnánk tenni, hogy melyik mire jó, milyen betegség megelőzésében segít, vagy melyik bajunkat gyógyítja. Ha viszont az lenne a kérdés, hogy milyen nyavalyára jó a burgonya, akkor többségünk csak értetlenül nézne, esetleg annyi jutna eszünkbe, hogy diétás étrendnek szokta javasolni az orvos.

A mindennapokban asztalunkra kerülő ételek egy része – nem csak a krumpli – bizony tartalmaz olyan összetevőt, ami bizonyos bajainkra gyógyír lehet. A már emlegetett burgonya nyersen és főzve is rendelkezik gyógyhatással. A hosszú eltarthatósága miatt a tengeri utakra is magukkal vitték a hajósok, többek között azért, mert megtapasztalták, hogy a nyers krumpli fogyasztása megvédi őket a skorbuttól. Akkor még nem tudták – hiszen Szent-Györgyi professzor jóval később fedezte fel –, hogy ezt a gumós zöldség C-vitamin-tartalmának köszönhették.

Az újkrumpli vitamintartalma a legmagasabb, de a téli tárolás során sem veszít sokat. A nyers burgonya leve a tapasztalatok alapján gyomorfájásra vagy akár gyomorfekélyre is segítség lehet, ami valószínűleg a savcsökkentő hatásának köszönhető. Külsőleg horzsolásokra, sebekre, gyulladt területekre szintén nyers állapotában alkalmazza a népi gyógyászat. Ugyancsak reszelt nyers burgonyát szoktak tenni szemre, kötőhártya-gyulladás kezelésére.

A krumpli főzve vagy sütve is gyógyír lehet számos esetben. Ha főzzük a krumplit, nem mindegy, hogy milyen módon tesszük azt, ugyanis másképpen viselkedik. A héjában főtt krumpli több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mert a darabolttal ellentétben a héj nem engedi kioldódni azokat. Ebből adódóan különbözni fog a kémhatásuk is. A héjában főtt burgonya lúgosító hatású, míg a magas keményítőtartalmú, héj nélkül főtt krumpli savasítja a szervezetet.

Emésztőrendszeri betegségeknél nem véletlenül javasolják a sós vízben főtt krumplit az orvosok: a méregtelenítő hatása miatt teszik (és persze a keményítőtartalom is segít lelassítani bizonyos kellemetlen folyamatokat). Az emésztőrendszer takarításán túl a nehézfémeket is sikeresen eltávolítja a szervezetből.

Összefoglalva: a burgonya sokoldalú vitamin- és ásványianyag-forrás, megfelelően elkészítve lúgosító, savmegkötő, méregtelenítő hatású zöldség. Gondolták volna?

Címke: burgonya, héjában főtt burgonya, krumpli, lúgosító zöldség, méregtelenítő, nyers krumpli leve, savcsökkentő hatású, újkrumpli.forrás:http://eletmod50.com/gyogykrumpli/