Csikós tokány


Hozzávalók:

2-3 evőkanál olaj
20-25 dkg húsos füstölt szalonna (kolozsvári)
2 nagy vöröshagyma
1 kg sertéslapocka
őrölt pirospaprika, só
2 zöldpaprika
2 paradicsom
2 dl tejszín
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt

A szalonnát vékony csíkokra vágtam, a megtisztított vöröshagymát apróra kockáztam, a húst kisujjnyi csíkokra metéltem.
Nagyobb lábasban felhevítettem az olajat, hozzáadtam a szalonnát, pirítani kezdtem.
Amikor már jó pirult volt, beletettem a hagymakockákat és a húst, a hús fehéredéséig együtt pirítottam.
Ekkor levettem a tűzről, megszórtam pirospaprikával és sóval, beledaraboltam a megmosott paprikát és paradicsomot. (A paradicsom héját tetszés szerint előtte el is lehet távolítani, a sózásnál pedig vegyük figyelembe a szalonna sósságát is!)
A tűzre visszatéve felöntöttem kb. 2-2,5 dl vízzel, és kis lángon, lefedve a hús puhulásáig főztem.
A főzési idő vége felé a fedőt levettem, és hagytam, hogy az étel szinte zsírjára süljön.
Közben elkevertem a tejszínt, a tejfölt és a lisztet, majd behabartam vele a húst.
Nokedlivel körítve tálaltam. forrás:http://hankka.blogspot.hu