Turógomboc

DSC_1202s


Hozzávalók 4 főre:

35 dkg túró

1 nagy tojás

3 ek liszt

3 ek búzadara

16 db kicsi eper

Csipet só

1 ek porcukor

5 ek zsemlemorzsa

2 ek olaj

0,5 l tejföl

2 ek fahéj

1 ek porcukor vagy folyékony édesítő



A túrót simára keverjük a tojással, liszttel, búzadarával, csipet sóval és egy ek porcukorral. Egy órára betesszük a hűtőbe, hogy a búzadara meg tudjon duzzadni.

A tejfölt simára keverjük a fahéjjal, cukorral vagy édesítővel és némi vízzel hogy kissé folyós legyen az állaga. Megkóstoljuk, ízlés szerint még édesíthetjük, fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Egy lábasban vizet forralunk, nedves kézzel diónyi darabokat veszünk a masszából. Egyik tenyerünkben ellapogatjuk, a közepébe teszünk egy epret, megformázzuk a gombócot. A lobogó vízbe engedjük a gombócokat, egy perc után óvatosan alájuk nyúlunk. Mikor ismét felforr, takarékra vesszük a lángot és kb. 5 percig főzzük. Egyet vágjunk ketté és ellenőrizzük az állagát.

Egy serpenyőben az olajon barnára pirítjuk a zsemlemorzsát, a kész gombócokat megforgatjuk benne.

A fahéjas tejföllel tálaljuk.forrás:http://atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/