Tökfőzelék



Egy sallangoktól mentes egyszerű étel. Sokan elfogultak vele szemben, mert rögtön a menzás emlékei jönnek elő, pedig lehet igazán finom is a tökfőzelék. Én nagyon szeretem, mert rendkívül ízletes tud lenni ilyenkor nyáron igazán zsenge tökből és üdítően friss kaporból elkészítve.



A menzás tökfőzelékkel általában az volt a probléma, hogy vagy túl ecetesen, vagy túl cukrosan készítették. Azt például nem is értem, hogy cukrot miért tesznek bele?! Az én receptemben nincs cukor, ellenben adtam hozzá egy kis kakukkfüvet, ami igazán különleges ízt adott neki.

Hozzávalók: 


50 dkg zsenge reszelt tök
3 szál kapor zsenge hajtásai apróra vágva
1/2 fej vöröshagyma apró kockákra vágva
1 evőkanál olívaolaj
2 dl víz
3 dl 1,5%-os tej
3 teáskanál kukoricakeményítő
2 teáskanál 15%-os ecet
2 teáskanál őrölt pirospaprika
7-8 tekerés színes bors
2 csipetnyi szárított vagy 1 szál friss kakukkfű
2 kávéskanál só

Az apró kockákra vágott vöröshagymát párold meg az olívaolajon. Amikor a hagyma már teljesen üvegessé vált, add hozzá a reszelt tököt. Kicsit párold az olívaolajon a tököt a hagymával együtt, majd néhány perc után, add hozzá a kaprot, a sót, az őrölt pirospaprikát, a borsot, és a vizet. Fedd le, és hagyd, hogy a tök szépen megpuhuljon.

A kukoricakeményítőt keverd el a tejben, és amikor a tök már nem nyers szépen keverd hozzá. Mehet bele a kakukkfű is. Ha friss kakukkfüvet használsz, akkor a szárról szedd le a levélkéket, és a szárat ne tedd bele a főzelékbe. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon a tökfőzeléked szépen be fog sűrűsödni. Mielőtt levennéd a tűzről, mehet bele az ecet is. Főzd még 1-2 percig, és máris tálalhatod.

Én most tükörtojást készítettem mellé.forrás:http://www.gasztrozseni.hu/tokfozelek-ujratoltve/#more-5527