Szilvás gomboc

DSC_2289s


Hozzávalók

30 nagy darabhoz:

1 kg „lisztes” fajta burgonya

30 szem szilva

35 dkg liszt (ha nagyon lágy lenne a tészta, még tehetünk hozzá)

1 csipet só

10 dkg kacsazsír

2 ek búzadara

5 ek kristálycukor

2 ek fahéj

3 ek olaj

30 dkg zsemlemorzsa

Porcukor a tálaláshoz



A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, krumplinyomón átnyomjuk. Akkor jó, ha morzsálódik, nem „krémes” az állaga. Hozzáadjuk a puha zsírt, a lisztet, a búzadarát, sót és alaposan megdagasztjuk.

Az olajon barnára pirítjuk a morzsát, félretesszük. A cukrot összekeverjük a fahéjjal. A szilvákat egyik oldalukon bevágjuk, kivesszük a magjukat, helyükre 1-1 kiskanál fahéjas cukrot teszünk, visszacsukjuk.



Nedves kézzel nagyobb diónyi tésztát ellapogatunk az egyik tenyerünkben, ráteszünk egy szilvát és köré ügyeskedjük. Lobogó vízben addig főzzük, míg feljönnek (nekem nagy szilváim voltak, ezért nem jött fel, de kb. 3 perc főzés elég volt neki).

Szűrőkanállal óvatosan kivesszük, és azonnal meghempergetjük a morzsában.http://atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/2014/10/31/szilvas-gomboc-vegre/