Szénhidrát számolás

Cukorbeteg étrend - szénhidrát számolás

Az összetett szénhidrátokat, keményítőt tartalmazó gabona eredetű élelmiszerek, valamint a rizs, burgonya, hüvelyesek, bab, borsó, lencse, szója, zöldségfélék szénhidráttartalmukat Beszámítva fogyaszthatók. Fontos azonban, hogy az étrend megfelelő mennyiségben tartalmazzon nem emészthető szénhidrátokat, diétás rostokat. A zsemlével és más pékáruval, a fehér kenyérrel szemben részesítsük előnyben a rostban gazdag barna kenyereket, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, zabkorpát, a búzakorpát, a vércukorszintet kevésbé emelő hatásuk miatt.

Az alacsony szénhidráttartalmú főzelékfélék, mint a karalábé, karfiol, káposztafélék, kelbimbó, sóska, spárga, tök, patisszon, paraj, paradicsom, padlizsán, zöldbab a szokásos adagban beszámítás nélkül fogyaszthatók.

Fehérjéből a szervezet igényének megfelelő mennyiséget kell biztosítani, de a korábbi bőségesebb fehérjefogyasztás is korrekcióra szorul. Ma inkább a fehérjeszegény jelzővel illethetjük a fehérjeszükségletet, még akkor is, ha a mérsékelt energiabevitel 20 százalékát biztosítjuk fehérjékből.

Megfelelő az arány, ha a fehérjék 50 százaléka állati és 50 százaléka növényi eredetű. Elsősorban a sovány húsok, kevesebb zsírt tartalmazó húskészítmények, hal, tojás, zsírszegény tej és tejtermékek, zsírszegény túró, sajt biztosíthatja a szükséges fehérjeigényt.

A zsír mennyiségét a diétában megszorítjuk, zsírból az energia-részesedés ne haladja meg a 30 százalékot. A diéta elkészítésénél elsősorban növényi olajjal vagy főzőmargarinnal készítsük a beteg ételeit. Az ételek elkészítésénél célszerű az ismertetett kor-szerű konyhatechnikai eljárások alkalmazása.
 
Forrás: Betegségek diétái - SubRosa Kiadó, 1998.Hasznos étrendi tanácsok! Cukorbeteg étrend.