Sütőtök-krémleves pörkölt tökmaggal.

 


 Hozzávalók:


30-40 dkg sütőtök (megsütve)
1 db vöröshagyma
1 nagy krumpli
1 db birsalma
2-3 ek méz
8 dkg vaj
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
1 mk szerecsendió
1 mk őrölt fahéj
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 db húsleveskocka
kakukkfű (ízlés szerint)
1 l víz




A sütőtököt daraboljuk fel, majd csorgassuk meg egy kevés mézzel, és kb. egy óra alatt süssük készre.


A vöröshagymát vágjuk fel apróra, majd 5 dkg vajon kezdjük el párolni. Amikor már kezd kicsit összeesni, csorgassuk rá a mézet, és pár perc alatt karamellizáljuk meg. Ekkor szórjuk rá a frissen szedett kakukkfűleveleket, majd öntsük fel a vízzel. (ízlés szerint szárított kakukkfüvet is használhatunk)


A krumplit és a birsalmát pucoljuk meg, vágjuk fel apró kockákra, majd tegyük bele a levesbe. Ezután ízlés szerint fűszerezzük, majd főzzük puhára.


Amikor a krumpli és a birsalma már puhára főtt, tegyük bele a levesbe az előzőleg megsütött sütőtököt, majd főzzük még pár percig. Ezután vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük.


A pépesített leveshez először adjuk hozzá a maradék vajat, és keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá a tejszínt. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd állandó keverés mellett, forraljuk fel újra a levest. (ekkor főzni már nem kell csak kiforralni)


Közben egy teflon serpenyőbe tegyük bele a tökmagot, majd állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki egy tányérra, nehogy a még forró serpenyőben megégjenek a magok.


Tálaláskor merjük a levest tányérokba, majd szórjuk meg a pirított tökmaggal, és úgy kínáljuk.forrás:http://gizi-receptjei.blogspot.hu/search/label/s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k%C3%B6s