Süllő roston üde halmártással

 Süllő roston üde halmártással



Mindig meglepődök rajta, hogy a halas receptek mennyivel kisebb népszerűségnek örvendenek. Nem igazán értem, hogy miért. Én halkedvelő családban nőttem fel. Teljesen természetes volt, hogy heti szinten került az asztalra hal. És azért amikor én gyerek voltam ezek főként édesvízi hazai halak voltak, és nem tengeri halak.



Jelenleg rengetegféle halhoz lehet hozzájutni, és most már inkább az a tendencia, hogy a felhozatal hazai halakból kevesebb és tengeri halakból több. Én mégis bíztatok mindenkit arra, hogy igenis fogyasszon hazai halat rendszeresen, mert amellett, hogy nagyon egészséges, rendkívül sokféle formában elkészíthető.

Bár hosszúnak tűnhet a recept, mégsem fog sok időt igénybe venni, ennek a könnyed ételnek az elkészítése.

Hozzávalók a halhoz: 


50 dkg süllő patkó (lehet balin vagy csuka is, de ezeket érdemes beirdalni)
őrölt pirospaprika
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors


Hozzávalók az üde halmártáshoz: 


4 dkg kesudió
1 citrom leve
1 evőkanál mustár
10 tekerés színes bors
1 kávéskanál szárított kakukkfű
2 kávéskanál szárított őrölt menta
2 teáskanál méz
1 teáskanál vaj
1 gerezd pirított fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj

Hozzávalók a spenótos krumplipüréhez:
50-60 dkg krumpli megpucolva
2-3 dkg vaj
1,5-2 dl tej
2 teáskanál só

Hozzávalók a pürébe kerülő párolt spenóthoz:
20 dkg leveles spenót vagy mángold csíkokra vágva (vagy bébi spenót egészben, száraitól megszabadítva)
1 duci gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj

Az egész folyamatot kezd azzal, hogy a krumplipüréhez a megpucolt krumplit kockázd fel, szórd meg a sóval és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedd fel főni.

Ezután a hal szeleteken a bőrt mindkét oldalukon vágd be, hogy sülés közben a hal ne deformálódjon el. Ezt követően mind a két oldalukon sózd be őket jó alaposan. Nem kell félni tőle, nem tudod túlsózni. Most a halak mind a két felét szórd meg csipetnyi fehér borssal, szerecsendióval és őrölt piros paprikával. A pirospaprika igazán csak azért kell, hogy a süllő hófehér húsa egy kis színt kapjon a sülés során.

Jöhet a mártás. Ehhez a fokhagymát és a kakukkfű felét az olívaolajon pirítsd le. Amíg a fokhagyma és a kakukkfű pirul, a kesudiót késes robotgépben (aprítóban) aprítsd le, minél finomabb állagúra. Ez fogja adni a mártás sűrűségét. Amikor a fokhagyma és a kakukkfű lepirult, kanalazd ki az olívaolajból, és az összes többi hozzávalóval együtt add az aprított kesudióhoz. Az egészet turmixold jól össze. Egy nagyon friss ízű, kissé savanykás-kissé édeskés mártást fogsz kapni. Amíg a hal és a püré elkészül tedd a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mindjárt megfő a krumpli, úgyhogy itt az ideje megpárolni a spenótot. Az olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd add hozzá a spenótot, és fonnyaszd meg. Ez nagyon rövid idő alatt bekövetkezik, nagyjából 5-7 perc elég hozzá. Közepes hőfokon készítsd, hogy a spenót csak párolódjon, és ne piruljon meg, mert akkor megkeseredhet.

Ha a krumpli meg főtt, öntsd le róla a vizet, add hozzá a vajat, a tej felét és egy krumplinyomóval törd össze. Használhatsz botmixert is, akkor homogénebb lesz az állaga, míg krumplinyomó esetén kicsit rusztikusabb lesz. A krumplipüré állaga az egészen lágytól a nagyon masszívig terjedhet, ki, hogy szereti, ezért is javaslom, hogy az elején csak a tejmennyiség felét add hozzá, és inkább apránként adagold hozzá a maradékot. Ha az általam írt mennyiséget teszed bele a tejből, egy közepesen kemény pürét fogsz kapni.

Amikor a püréd elérte a megfelelő állagot, hozzákeverheted a spenótot. Szükség esetén adhatsz még hozzá sót.

Most már nincs más hátra, mint a hal megsütése. A fokhagyma és a kakukkfű pirításához használt olívaolajhoz tegyél még egy-két evőkanál olívaolajat, és ebben süsd meg a halat. Ha már a felül lévő fele is elkezd fehéredni, fordítsd meg. Nagyon hamar el fog készülni.

Most már csak a tálalás van hátra. Ez egy kiváló fogás akár ünnepi alkalmakra is.forrás:http://www.gasztrozseni.hu/sullo-roston-ude-halmartassal/#more-8151