Rakott kelkáposzta recept


 

A rétegezéshez:

170 g kelkáposzta levél
víz

bors - fehér (őrölt)


A töltelékhez:


2 evőkanál étolaj
150 g rizs - fehér (száraz)
300 g víz

2 evőkanál étolaj
1 közepes fej hagyma - vörös
300 g sertés darált hús (sovány)
2 gerezd fokhagyma


A tetejére:


250 ml tejföl (20%-os)
víz

1
Leszedjük a leveleket a káposztáról, levágjuk az elhalt részeket, megmossuk a leveleket.

2
A káposztaleveleket megforrázzuk a lobogó vízben kb 20-30 másodperc alatt.

3
Egy fazékban az olajon üvegesre pároljuk a rizst, majd a rizs tömegének duplájának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Enyhén besózzuk, majd fedő alatt, közepes hőfokon puhára főzzük a rizst. Ha megfőtt, átmossuk, félretesszük.

4
A vöröshagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A foghagymát megpucoljuk.

5
Olajat melegítünk egy serpenyőben, a vöröshagymát rátesszük, ha a vöröshagyma üvegesre pirult, rátesszük a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ez annyit tesz, hogy addig ízesítjük, míg kóstolásra ízletesnek találjuk. Kicsit lehet intenzívebb a kelleténél, mert még rizs is kerül hozzá. Rátörjük a fokhagymát, és összepirítjuk pár perc alatt az egészet.

6
Ha elkészült a hús, a rizst hozzákeverjük. Majd ismét megkóstoljuk. Ha nem találjuk elég ízletesnek, még sózzuk, borsozzuk.

7
Egy kb 17x25 cm-es tepsit vékonyan kikenjük olajjal. A tepsi aljába terítjük a kelkáposzta levelek felét, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük a tölteléket.

8
A tejfölt kevés vízzel kikeverjük, és eloszlatjuk a levelek tetején.

9
Előmelegített, 180 C-os sütőben kb 50 perc alatt készre sütjük a rakott kelt. Akkor jó, mikor a villát beleszúrva, a leveleken akadály nélkül át tudjuk szúrni. Felkockázva, tejföllel tálaljuk.forrás:http://aprosef.hu/rakott_kelkaposzta