PULYKANYAKLEVES MACESZGOMBÓCCAL

 



















 Hozzávalók:

1 kg pulykanyak
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa
1 kis fej zeller
5 dkg gomba
Zellerzöld ízlés szerint
1 fej karalábé
Negyed fej kelkáposzta
1 db tv paprika
1 db paradicsom
1 db burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Só, 15 szem egész fekete bors
Fél csomag petrezselyemzöld.
 
Elkészítés: 

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a sárga és fehérrépát negyedeljük. A vöröshagymát csak mossuk meg. A pulykanyakakat leforrázzuk, és leöblítjük, majd nagyobb fazékba tesszük. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőven ellepje. Kis lángon főzzük, ha felforrt, lehabozzuk. A fokhagymát és fekete-borsot teaszűrőbe téve adjuk a leveshez, a vöröshagymát héjastól, enyhén sózzuk. Csendes lángon főzzük kb. egy órán át.
Ekkor beletesszük a zöldségféléket, zellerlevelet, petrezselyemzöldet összekötve, és készre főzzük. A levesből kiszedjük a húst, a zöldségféléket, (ami nem kell már, kidobjuk), fél órát pihentetjük, majd leszűrjük.
 
Tálalás: Leveses tálba tesszük a húsokat, zöldségeket, gombócokat és felöntjük forró levessel.
 
 
Macesz gombóc:

6 lap törkölylisztes pászka (macesz)
2 evőkanál libazsír
2 evőkanál víz
2 db tojás
Só, bors
Negyed mokkáskanál reszelt szerecsendió és ugyanennyi gyömbér.
Fél csomag petrezselyemzöld apróra vágva
1-2 db húsleveskocka.
 
A pászkalapokat összetörjük (konyharuha, húsklopfoló). Tálba tesszük, hozzáadjuk a libazsírt (lehetőleg olvasztott), és két evőkanál vizet.
Külön tálban felverjük a tojásokat, beletesszük a fűszereket, petrezselyemzöldet, majd az egészet összekeverjük. 45 percig pihentetjük.
Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk, beledobunk egy húsleveskockát, és egy gombócot kifőzünk próbaként. Ha kemény a gombóc, adjunk a masszához még libazsírt, vagy pici vizet, ha szétesik, liszttel sűrítsük.
Ezután gombócokat formázunk, és kifőzzük. Lassú tűzön kb. 10-12 perc alatt feljönnek a leves tetejére.
Ha nem fogy el az összes gombóc, ebben a lében tudjuk hűtőbe tenni, így nem száradnak ki másnapig sem.