Paradicsomos zöldségleves


A lúgosító levesek elkészítése az egyik legegyszerűbb dolog. Tulajdonképpen bármilyen zöldséget megfőzhetünk vízben, fűszerezzük és kész is.Esetleg teszünk hozzá paradicsom sűrítményt  vagy más pürésített zöldségturmixot a változatosság kedvéért. nagyon ízletes finom leveseket készíthetünk! A legfontosabb, hogy sose használjunk savasító összetevőket, pl.:ecet, tojás, tejtermékek, aromákat vagy mesterséges adalékszereket (E betűk és ízfokozók) tartalmazó ízesítőszerek, fűszerkeverékek stb. A bioboltokban kapható Vega Mix és a natúr fűszerek kiválóak az ízesítéshez, és sokkal finomabb és egészségesebb ételek készíthetők velük, mint a mesterséges ízesítőszerekkel. leves




3 fej vöröshagyma
½ fej káposzta
1 karalábé
3 szál répa
2 szál fehérrépa
kisebb darab zeller
2 paprika
2 paradicsom
1 citrom leve
2 kis konzerv sűrített paradicsom (kb. 1 csésze)
só, bors, vegamix, bazsalikom, petrezselyem
A hagymákat egészben a lábas aljára tesszük, és rátesszük a vékonyra vágott káposztát, a felkockázott karalábét, a karikára vágott répákat, és a lereszelt zellert. A paprikát és paradicsomot félbevágva, vagy feldarabolva beletesszük. Felöntjük vízzel, hogy jól ellepje, megsózzuk, és elkezdjük főzni. Amikor felforrt a víz, beletesszük a sűrített paradicsomot, a citromlét és a fűszereket. Kb. 40-60 perc, mire a zöldségek puhára főnek.
Hidegen és melegen is fogyasztható, akár botmixerrel összeturmixolhatjuk.