Fűszerkömény, az évezredes gyógyítóA minden bizonnyal Délnyugat-Ázsia területéről, illetőleg a Földközi-tenger partvidékéről eredeztethető, mára világszerte elterjedt növény igencsak jól alkalmazkodott a szélsőséges természeti viszonyokhoz, ezért is termesztik nagyon sokfelé, és ennek köszönheti kedvező árát is. A fűszerkömény (tudományos neve: Carum carvi) jelenleg ismert legkorábbi régészeti leletei a Kr. e. 3. évezredből származó sírok feltárása során kerültek elő. Így hát nem csoda, hogy az egyik legrégebbi fűszerként tartják számon világszerte. Már a Bibliában is találkozunk a kömény cséplésével. A mag kinyerése számos országban ma is a biblikus időkéhez hasonlóan történik – persze modernebb eszközökkel. Az sem meglepő, hogy a Kr. e. 3. századból fennmaradt, Apicius nevéhez köthető De re coqinaria címen fennmaradt könyvben is szerepel: itt található az első fűszerként alkalmazott említése is, legalábbis ennél korábbi írásos nyom még nem bukkant fel. A fűszerkömény a világ majdnem minden részén megterem 
 
A fűszerkömény a világ majdnem minden részén megterem
A növénytanilag az ernyősvirágzatúak családjába (ide sorolható többek között a zeller és a sárgarépa is) tartozó fűszerkömény legértékesebb része minden kétséget kizáróan apró, aromás magja. Rokona a kapor, az ánizs, az édeskömény és a római kömény is. Frissen megtalálható benne szinte a teljes vitaminskála: A-, többféle B-, valamint C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. A fontos ásványi anyagokból is meglepően komoly koncentrációval rendelkezik. Kifejezetten sok vasat, kalciumot, magnéziumot és foszfort rejt, de számottevő mennyiségben található benne cink, kálium, de még nátrium is. Rendkívüli aromáját magas illóolaj-tartalmának köszönheti. A jellegzetes illatáért, zamatáért a limonén nevű szerves vegyület egyik származéka, a karvon névre hallgató, vízben nem oldódó vegyület a felelős. A karvon méregtelenítő tulajdonságáról is ismert, a köménymag fogyasztásával tehát többek között a bélrendszerünk méregtelenítését is elősegíthetjük.


Nem csupán az egyik legrégebbi fűszer, de az egyik legősibb természetes gyógyszer is a köménymag 
 Nem csupán az egyik legrégebbi fűszer, de az egyik legősibb természetes gyógyszer is a köménymag
A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást. Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már a köménymag, mint szélhajtóként. Épp ezért gyakori összetevője méregtelenítő, puffadás gátló vagy épp görcsoldó teakeverékeknek is, de a köménymagból magunk is egyszerűen készíthetünk teát. ½ teáskanál kissé összetört köménymagot (így ugyanis gyorsabban felszabadul a magok értékes beltartalma) 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-12 percet hagyjuk állni, majd leszűrve, lassan kortyoljuk. Meglepően gyors és hatékony segítség emésztési problémák esetén.
A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.


Nem csak teaként, de az ételbe belefőzve is kifejti jótékonyhatását a fűszerkömény 
 Nem csak teaként, de az ételbe belefőzve is kifejti jótékony hatását a fűszerkömény

Kömény, a fűszer
Nagymamáink, dédanyáink nem véletlenül hittek a köménymagleves csodatévő erejében, és készítették betegség idején, sőt kifejezetten ajánlották „gyenge gyomorra”. A kömény ugyanis a gyomornedvek működését is segíti. Étvágyjavító és emésztést könnyítő egyszerre. 
Az egyszerű, olcsó köménymagleves sok háztartásban ma is az egyik legnépszerűbb gyomorerősítő, lábadozáskor készített leves, de sokan aromái miatt is igen kedvelik.

Egyszerű köménymagleves
Hozzávalók:
 
2 dkg vaj vagy olaj
1 csapott evőkanál (2 dkg) liszt
1,5 liter víz
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
só és frissen őrölt fekete-bors ízlés szerint


A tálaláshoz: 


pirított zsemlekocka


Elkészítés:

  A vajat vagy olajat lábosban felmelegítjük, hozzáadjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett világos zsemleszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kissé pirítjuk, de csak addig, amíg a köménymagok illatozni kezdenek, hozzáadjuk a paprikát, és felöntjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk. Forrás után 1-2 percig főzzük csupán.
Ha valaki nem szereti az egész magokat, át is szűrheti.
Tálaláskor pirított zsemlekockát kínálhatunk hozzá.forrás:http://www.mindmegette.hu/komeny-a-gyogyito-fuszer-48874