Édesburgonya



Az édesburgonya egy igazán különleges, szerethető és egészséges zöldség. Bár nevében burgonya szerepel, valójában nem is tartozik a burgonyafélék közé, éppen ezért nem is vehetjük egy kalap alá a közönséges burgonyával vagy éppen a csicsókával – a csicsókát és az édesburgonyát mai napig sokan keverik, vagy egy és ugyannak tekintik. A szubtrópusokon elterjedt, már hazánkban is jól ismert édesburgonyával batáta néven is találkozhatunk.

Az édesburgonyának a gyökerét fogyasztjuk, mely közül a legelterjedtebb a narancssárga húsú. Az édesburgonya íze isteni, a gyerekek is nagyon szeretik. A sütőtökhöz hasonlítható, édeskés, éppen ezért nem csak köretként tökéletes.

Az édesburgonyát nem csak finom íze miatt ajánlom. Nagyon tápláló, tápanyagban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldség, amit mindenképpen érdemes az egészséges táplálkozásba beilleszteni. Magas vitamin tartalmának köszönhetően kevesebb, mint 100 gramm édesburgonya bőven fedezi a napi A-vitamin szükségletünket, C-vitaminban és B-vitaminban gazdag. Ezen felül kálium, kalcium, magnézium, mangán tartalma is magas.

Egészséges szénhidrát forrás, és magas a rost tartalma ezért nem kell belőle sokat fogyasztani, hiszen telít. Diétás étrendbe is beilleszthető, glikémiás indexe alacsony.

Hogyan fogyasszuk az édesburgonyát?

A krumplit teljesen ki lehet váltani vele, mindenféle köretként felhasználható. Nem érdemes olajban sütni, hiszen akkor a sok olaj miatt elveszti jótékony hatását. Azonban actifryban, vagy sütőben sütve, párolva, főzve, pürésítve isteni. Keverheted más zöldségekkel is, és akár édes sütemény alapját is képezheti.forrás:http://erezdmagadjol.hu/2013/06/edesburgonya