Cukormentes almás pite

Diétás almás pite recept
40 deka szénhidrát csökkentett liszt
150 gramm light margarin
2 tojás sárgája
1 csomag sütőpor
15 deka cukornak megfelelő édesítő
3 csipet só
1-2 ek. tejföl
Kb. 2 kiló  alma
Fahéj és természetes édesítő.
cukormentes--almas-pite



A gyártást mindig az almákkal kezdem. Az almákat pucold meg – a héjából készíthetsz almahéj teát, vagy akár el is rágcsálhatjátok, nagyon értékes vitaminokat rejt – és nagylyukú reszelőn reszeld le. Nekem van ilyen kés a robotgépemhez, amire több év reszelgetés után jöttem rá, így nagyon praktikusan pikk pakk elkészül, és az ujjaimat sem reszelem le. A lereszelt almát ízesítsd por alapú édesítővel – egyébként, ha csak folyékony van otthon, az is megteszi ám- és jó sok fahéjjal, 2 kg almához 1-1,5 ek. nyugodtan mehet. De persze ízlés kérdése. Kavard el jó alaposan, kóstold meg, és tedd félre.

A liszthez add hozzá a sütőport, és keverd el jó alaposan. Én dia-wellness süteményliszt koncentrátumot használtam, nagyon szeretem, mindig olyan finom omlós lesz a tésztája a pitének. Ha sokkal diétásabbra szeretnéd keverni, akkor 70%-30% arányban keverd a ch. csökkentett liszt javára. Morzsold hozzá a light margarint. Add hozzá az édesítőt, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Kezeddel kezdd el összedolgozni a tésztát. Ha nem elég lágy a tészta, nem áll össze rendesen, akkor 2 ek. tejföllel lazíthatod. Én mindig teszek bele. Miután összegyúrtad a tésztát, vedd 2 felé, és sodord ki az elsőt, nem túl vastagra. Én kb. fél centinél is vékonyabbra szoktam, de ez attól függ, hogy mekkora tepsiben készíted a diétás almás pitét, és mennyi, milyen vastag lesz az alma réteg benne. Ha jó sok almát pakolsz bele, akkor nyugodtan hagyd vastagabbra. Az almás pite egyik titka, hogy minél több legyen benne az alma.

Fektesd a tésztát a tepsi aljába. A tepsit béleld ki sütőpapírral, vagy vajas-lisztes verziót használj. Ha sok vendéget vársz, vagy kockákra szeretnéd szeletelni a pitédet, akkor használd a nagy tepsidet, de akár elkészítheted pitének is, ahogy hívni is szoktuk. Én mostanában többször készítettem kerek, kapcsos tortaformában – mert nincs külön pitesütő formám, de kerek forma tökéletes- és utána olyan lesz, mint egy kis alma tortácska, mert ki lehet szedni a formából. Nagyon gusztusos, és ráérsz az asztalnál felszeletelni. Így ha tudod, hogy valakinek a kedvence az almás pite, akár almás pite tortával is meglepheted születésnapján! Ha tortaformában, vagy pite edényben készíted, akkor mindenképpen csinálj neki peremet is!

Miután az első tésztát a megfelelő formába fektetted, halmozd rá a tölteléke. Az almát miközben rá teszed, a kezeddel mindig nyomkodd ki, hogy ne áztassa el a tésztát. De nem kell teljesen szárazra, mert akkor nagyon száraz lesz, miután kisül. A megmaradt lét se dobd ki, mert nagyon fini. Sodord ki a másik tésztát is, és fektesd a tetejére, a kezeddel picit egyengesd el, nyomkodd rá, a felesleges részeket vágd le, és a tetejét egy villával szurkáld meg. 180 fokon előmelegített sütőben süsd készre kb 30-40 perc alatt. Amikor aranybarna a teteje, akkor kész is van.

Takard le a tetejét egy konyharuhával és várd meg, míg kihűl, mielőtt szeletelnéd. Kóstoltad már a meleg almás pitét vanília fagyival? Bár itt kint az itteni, más ízesítésű almás pitét szolgálják fel így, mi kipróbáltuk a magyaros almás pitével is, és isteni finom. Mikróban melegíts rá, majd egy gombóc fagyi mellé, és már mehet is a nyammogás.forrás:http://erezdmagadjol.hu/2014/10/dietas-almas-pite/