Cukorbetegek étrendje

 

A házi betegápolónak, különösen, ha feleség, családanya, vagy ha saját maga szenved betegségben, ismernie kell a cukorbetegség esetén érvényes legfontosabb étrendi szabályokat.

A cukorbeteg étrendjét az orvos írja elő.
Megállapítja az étrend két legfontosabb jellemzőjét: mennyi szénhidrátot és mennyi energiát fogyaszthat a beteg. Ezeket az előírásokat be kell tartani, mert ettől függ a beteg közérzete, munkabírása, sőt élettartama is.

A hazai 500 ezer cukorbeteg túlnyomó többsége, 485 ezer a H. típusú cukorbetegek csoportjába tartozik. A betegség jellemzője a sejtek inzulinérzékenységének csökkenése. A betegek mintegy 80 százaléka testtömegfelesleggel rendelkezik, ezért helyénvaló, hogy az energiaszegény étrendnél leírtak a cukorbetegek étrendjében is érvényesüljenek.

Az energia- és a szénhidrátfelvétel mennyisége és ideje természetesen függ a tápláltsági állapottól, a fizikai munka intenzitásától és a kezeléstől (az esetleges inzulinkezelés bevezetésétől). A tápláltsági állapotot az előző fejezetben található számítási mód-szerek szerint mindenki maga állapíthatja meg, és mindaddig be kell tartania a leírtakat, míg a testtömege a kívánatos szintre nem csökken.Mint minden tudományág, az anyagcsere-folyamatok mélyebb megismerésével a dietetika is állandóan fejlődik. A tápanyagok arányára vonatkozó ismereteink is minduntalan bővülnek. Korábban a szénhidrátszegény jelzővel illettük a cukorbetegek étrendjét, ma a szénhidrátarányt tekintve nem különbözik a hazai lakosság fogyasztási szokásaitól.

Helyes, ha az összenergia 50 százaléka származik szénhidrátokból. (Néptáplálkozásunkban az energia 49 százalékát biztosítják szénhidrátok).

A szénhidrátok megítélésénél tudni kell, hogy a cukorbetegnek a cukortól és minden cukorral készült vagy mézet tartalmazó ételtől tartózkodnia kell.

Ezek között szerepelnek a cukorkák, a csokoládék, a pralinék, a desszertek, a jégkém, a fagylalt, a gyümölcsszörpök, a cukorral édesített üdítőitalok és általában a cukrászati készítmények.

Forrás: Betegségek diétái - SubRosa Kiadó, 1998.