Csicsóka krémleves recept



Azaz csicsóka krémleves füstölt libamellel, mivel ez a leves a Márton nap alkalmából készült. Igazi őszi, melengető, egyszerű, mégis izgalmas leves, amit szívből ajánlok minden vállalkozó kedvű, éhes embernek.







Hozzávalók 6 adaghoz:


80 g vöröshagyma
1 ek libazsír
1 gerezd fokhagyma
1 kis ágacska rozmaring
600 g tisztított csicsóka
800 ml zöldségalaplé vagy víz
100 ml teljes tejszín
1 tk kukoricakeményítő

tört bors
100 g füstölt libamell apróra vágva
friss petrezselyem a tálaláshoz



TIPP: Mielőtt hozzálátunk a leves előkészítéséhez, érdemes pár szót említeni a csicsóka tisztításáról. A csicsókát tegyük egy tál hideg vízbe. Mossuk le róla a földet, amennyire csak lehet, majd egy fém dörzsivel dörzsöljük át. Nem kell hámozni. Ha nagyobb, kerekebb szemű csicsókát tudunk vásárolni, akkor könnyebb a feladat.


A csicsókát tehát tisztítsuk meg, majd vágjuk kisebb darabokra.
A vöröshagymát finomra vágjuk, majd egy fazékban a libazsíron üvegesre dinszteljük.
Rászedjük a darabolt csicsókát, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 10 percig, időnként megkeverve, és egy kevés vizet aláöntve, önmagában pároljuk.
Majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, és puhára főzzük.
Ha elkészült, botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Megkóstoljuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk még.
A tejszínt kikeverjük a keményítővel, majd belekeverünk egy merőkanálnyit a levesből, végül belecsurgatjuk a levesbe.
2 percig gyöngyözve főzzük, és már készen is van.
A levest friss petrezselyemmel, és a libamellel tálaljuk.Forrás:http://www.ritakonyhaja.hu