Bableves















             Hozzávalók:



30 dkg bab

15 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

1 közepes hagyma

2-3 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

1 szál parasztkolbász

1 paprika

1 paradicsom

pirospaprika

2 ek. liszt

olaj

1 tojás

liszt




A babot előző nap beáztatom (de ha ezt nem tettem meg, mert későn jutott eszembe, akkor forró vizet öntök rá és 1-2 óra alatt hasonló eredményt érek el).

Az apróra vágott zöldségeket kevés olajon megpirítom, majd hozzáöntöm a babot kb. másfél l vízzel együtt. Sózom, babérlevelet, fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszek hozzá és lefedve puhára főzöm. A főzés vége felé a karikára vágott kolbászt egy serpenyőben megpirítom, és a leveshez adom. A megmaradt zsírjához még öntök 1-2 ek. olajat és megpirítom benne az apróra vágott hagymát. Megszórom a liszttel és együtt pirítom. Pirospaprikát keverek hozzá és leveszem a tűzről. Hagyom pár percig hűlni, majd hideg vízzel elkeverem, és a leveshez öntöm. A tojásból, sóból és a lisztből készített csipetkét is beleszórom a levesbe és készre főzöm. A csipetkéhez annyi lisztet adok a tojáshoz, amennyitől olyan kemény lesz, hogy apró darabokat csipkedhessek belőle. Közben bőven lisztezem, de a fölösleget lerázom róla, amikor a levesbe szórom. Tálaláskor ecettel és tejföllel lehet ízesíteni ízlés szerint, de e nélkül is finom.forrás:http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=33396006