Alföldi nyári leves




Hozzávalók: 


20 dkg burgonya
15 dkg darált hús
1-2 gerezd fokhagyma
1 tojás
6 dkg liszt
2 dl tejföl
só, bors

A burgonyát lereszelem, és a levét kinyomkodom. Hozzáadom a darált húst, a reszelt fokhagymát, a sót, a borsot, a tojást és a lisztet. Jól formázható masszává gyúrom. Diónyi nagyságú gombócokat formázok belőle, és 1,2 l enyhén sós vízben kb. 15 perc alatt megfőzöm. Közben a tejfölben elkeverem a lisztet. A gombócokat kiszűröm a főzővízből, egy keveset a tejfölhöz keverek, és behabarom vele a levest. Pár percig forralom, majd visszateszem a gombócokat, és apróra vágott petrezselymet szórok bele, de már nem főzöm tovább. Forrás: 1994-es Fakanál