Zöldségleves petrezselymes grízgombóccal recept

Zöldségleves petrezselymes grízgombóccal



Hozzávalók: 


4 szál sárgarépa
3 szál petrezselyem
1 kisebb zsenge karalábé
1 kisebb zeller fele
1 kisebb fej vöröshagyma
1 kisebb paprika
3 közepes krumpli
1 tk só
0,5 kk őrölt bors
1 púpos tk házi készítésű darált pirospaprika
1 leveskocka

Gombóchoz: 


2 nagyobb tojás
21 tk búzadara
1 kk só
1 kisebb csokor friss petrezselyemlevél
1 leveskocka


Elkészítése:

Minden zöldséget alaposan megtisztítunk. A répát, a petrezselymet karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágjuk. A krumpli kivételével minden zöldséget egy fazékban feltesszük főni. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a leveskockát, a pirospaprikát, az egész paprikát és a vöröshagymát.

Egy közepes edényben felteszünk vizet főni 1 leveskockával.A petrezselyemlevelet megmossuk, és apróra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét keményre verjük.

A sárgáját hozzáadva is kicsit tovább verjük, majd fokozatosan beleszórjuk a búzadarát, közben kavargatjuk. Legvégül beleforgatjuk a petrezselyemlevelet. Természetesen a búzadara mennyisége attól függ, hogy mekkorák a tojások és a gombócok alapanyaga ne legyen túl kemény, de túl híg sem.

Ha a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor beletesszük a krumplit. A forró leveskockás vízbe mártunk egy teáskanalat és egyesével beleszaggatjuk a gombócokat. A legutolsó vízbe kerülésétől számítva kb. 20 perc alatt puhára főnek. Ez természetesen változhat a gombócok méretétől is.

A puha gombócokat kiszedjük a főzővízből és a meleg levessel együtt kínáljuk. Tálalás előtt az egész hagymát és paprikát érdemes a levesből eltávolítani. forrás:http://receptneked.hu/levesek/zoldsegleves-petrezselymes-grizgomboccal/