Rakottkel - karfiollal


1-1,5 kg kelkáposzta
1 kis fej karfiol
1 kg darált sertéscomb
1 nagyobb fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1-2 ek só
3 tk őrölt pirospaprika
15 dk rizs
1 db húsleves kocka
1 tk őrölt-bors
1 tk őrölt kömény
20-25 dkg füstölt szalonna
800-1000 g tejföl
15 dk prézli

02- A szalonnát fölkockázom,
kiolvasztom.

03- Míg a szalonna kisül,
a hagymákat megtisztítom, fölaprítom.

04- Darálék megy a zsiradékba
05- Paradicsom, paprika darabolás,
és aprítás.

06- Darálék megy az edénybe
07- A só megy az edénybe
08- A kömény és a bors megy az edénybe
09- A pirospaprika megy az edénybe
10- A darálthús megy az edénybe
11- Jól összekeverem,
12- Fedő alatt kislángon,
puhulásig főzöm. Nagyon kis lángon főzöm, hogy a saját levében puhuljon.
Közben egy párszor megkevergetem, hogy a hús ne ragadjon össze.
Főzés ideje 40-50 perc.
Mikor kihűlt, mehet a hűtőbe.

13- Megmosom a rizst
14- 2 ek olajat felforrósítom,
majd megy a rizs a forró zsiradékba.

15- Kevergetem
16- Pirítom tovább,
míg a rizsszemek szétválnak.

17- Rászórom a sót, a borsot
Jól összekeverem.

18- Felöntöm vízzel
Egy rész rizs, 2 rész víz.

19- Megvárom míg fölforr
20- Lefedem és kislángon 20 percig párolom
Mikor kihűlt, mehet a hűtőbe.

21- Jól megmosom a káposztát,
a külső leveleit még alaposabban.

22- Négyfelé vágom,
és kivágom a torzsáját.

23- Pároló edény
A párolóedényt helyettesíti egy nagyobb fazék és valamilyen kisebb edényt lefelé belehelyezünk,
és erre tesszük a zöldségeket párolni, majd kevés vízzel fölöntjük, hogy csak a pára érje őket.
A tetejét körültekerjük alufóliával.

24- Beleszórom a sót
25- Felöntöm kevés vízzel
26- De csak kevéssel,
hogy csak a zöldséget csak a pára érje.

27- Behelyezem a kelkáposztát az edénybe
28- Fedő alatt kislángon párolom,
20-25 percig.

29- 10 percre behelyezem a karfiolt
Majd hagyom kihűlni, és mehet a hűtőbe.

A FŐZÉS AZNAPI TEENDŐI :
30- Margarinnal, vagy vajjal
kikenem a tepsit.

31- Kikenem a tepsi oldalait is
32- Megszórom prézlivel
33- Megszórom prézlivel az oldalait is
34- Előkészítem a hozzávalókat
35- 1. lépés - Lerakom a káposzta leveleket
36- 2. lépés - Egy sor rizs
37- 3. lépés - Egy sor hús
38- 4. lépés - Egy sor tejföl és só
39- 5. lépés - Egy sor káposzta, egy sor karfiol
40- 6. lépés - Egy sor hús
41- 7. lépés - Egy sor rizs
42- 8. lépés - Egy sor tejföl és só
43- 9. lépés - Befedem a káposzta levelekkel
44- 10. lépés - Tejföl és só
45- 11. lépés - Prézli, szalonna
45-2 Rakottkel kész !
46- JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK !
forrás: http://megoldaskapu.hu/olcso-foetelek/rakottkel-karfiollal