Rakott zöldbab

http://anyafoz.hu/wp-content/uploads/2013/04/Rakott-z%C3%B6ldbab_2.gif


Legelőször 1 bögre rizst párolok. Míg készül, majd letakarva pihen, csinálom a többi műveletet.
Én általában házilag eltett zöldbabból készítem, 2 fél literes üveggel használok el. Leöntöm róla a levet, és egy szűrőben átmosom, majd lecsöpögtetem. (Készítheted friss vagy fagyasztott zöldbabból is, akkor először – ha friss, akkor alapos tisztítás és a darabolás után – főzd majdnem puhára a zöldbabot sós vízben, esetleg babérlevéllel!
1/2 kg darált húst (pulykát vagy sertést) 2-3 ek. olajon addig kevergetek egy serpenyőben, míg mindenhol színt kap. Akkor megszórom 1 ek. sóval, csavarok rá egy pici őrölt borsot, kap 1 ek. őrölt pirospaprikát is, és annyi vízzel öntöm fel, hogy éppen ellepje. Nyáron 1 apróra vágott paradicsomot és 1 apróra kockázott paprikát teszek bele, télen 1 kicsi sűrített paradicsom konzervet. 15-20 percig hagyom kis lángon rotyogni, néha keverek rajta egyet.
Ezalatt megpucolok és lepréselek 2-3 gerezd fokhagymát, és min. 2 dl tejfölbe keverem. (Ha nagyon sűrű, 1 ek. vízzel hígítom.)
Előkészítem a tálat, amiben sülni fog (jénai üvegtál / tepsi / cseréptál). Leheletvékonyan bemaszatolom olajjal, és ráegyengetem a zöldbab felét.
Előmelegítem a sütőt kb. 200°C-ra.
Ha letelt a szükséges idő, megkóstolom a darált húst (igény és ízlés szerint változtathatsz még a fűszerezésén). A rizshez keverem a pörköltszerűen elkészített darált húst, és a zöldbabrétegre lapítom a keveréket.
Erre kerül a zöldbab másik fele.
Befedem a fokhagymás tejföllel.
Kb. 45 percig sütöm lefedve. Ezután fedő nélkül piríthatod még a tetejét, ha szeretnéd.
Én tálaláskor is teszek rá tejfölt. 
forrás http://anyafoz.hu/