Hagymás-kolbászos-sajtos stangli recept

Hagymás-kolbászos-sajtos stangli


Hozzávalók:
Tészta hozzávalói:
1 kg liszt
1dl + 4 dl langyos tej
4 dkg élesztő
só (ízlés szerint)
2 db tojássárgája
1 kispohár tejfel
1-2 csipet cukor

Töltelék hozzávalói:
1 db nagy lila hagyma
kolbász
kb. 30 dkg sajt (trapista, de lehet füstölt is)
20 dkg margarin

Tetejére:
1 db felvert tojás
szezámmag


Elkészítése:

Egy nagy tálba beletesszük a lisztet. A 1 dl langyos tejbe teszünk egy-kettő csipet cukrot. A liszt közepébe egy kis mélyedést “fészket” teszünk és bele öntjük a cukros langyos tejet. A tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd az ujjunkkal jól összekeverjük a tejben.

A “fészek” széléről egy kis lisztet szórunk az élesztős tejbe, majd megint jól összekeverjük az ujjunkkal az élesztős lisztes tejet (ez a kovász) és letakarjuk kb. 3-5 percre, míg felfut a kovász.

Beletesszük a lisztbe a tojássárgákat, a tejfelt és a sót. Jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, míg kb. a duplájára nem nő a tészta.

Közben míg kel a tészta addig előkészítjük a tölteléknek valóit. Lereszeljük a sajtot (a lereszelt sajtot egy kicsit szórjuk meg liszttel, így nem fog összeragadni). A kolbászt vékony karikákra felvágjuk, a kolbász karikákat pedig félbe vágjuk. A lila hagymát megpucoljuk és vékonyan felvágjuk, majd egy kisebb lábosban megolvasztjuk a margarint és beletesszük a hagymát dinsztelni.

Mikor már megkelt a tészta egy lisztezett sík felületen kb. ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Először a hagymás -margarin felével meglocsoljuk a tésztát, majd erre rászórjuk a kolbász felét és végül a reszelt sajt felét.
Ezután hajtogatjuk a tésztát a következő képen:

Először a tészta bal oldalát közepéig ráhajtjuk, utána a jobb oldalát ráhajtjuk. Majd az alsó részét közepéig ráhajtjuk és végül a felső részét is.

Megfordítjuk, ami a felső része volt most az alsó része lesz.

Letakarjuk egy konyha ruhával és kb. 15 percig pihentetjük.

Majd szórunk egy kis lisztet a tészta aljára, hogy ne ragadjon le és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra a tésztát és a maradék tölteléknek valóit rászórjuk úgy, mint előzőleg, majd megint hajtogatunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

Utána jó ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk és egy éles késsel a tetejét beirdaljuk, majd egyforma négyzetekre felvágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a négyzetre felvágott tésztát és a tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 180 fokon szép aranybarnára sütjük.forrás:http://receptneked.hu/sos-sutemenyek/hagymas-kolbaszos-sajtos-stangli/