Almás habos kocka

Almás habos kocka Vicikó konyhájából


Tésztához: 

3 tanyasi vagy bio tojás
80 g cukor
60 ml olaj
60 ml hideg víz
150 g liszt
1 mk sütőpor

Almás réteghez: 

2 cs vaníliás pudingpor
50 g cukor
500 ml jó minőségű almalé
3 db közepes méretű, savanykás alma

Tetejére:
500 ml habtejszín
őrölt fahéj
1 cs habfixáló (ha későbbre készítjük)


elkészítés

A tésztához tojásokat kettéválasztjuk, és a sárgákat nagyon habosra, fehérre keverjük a cukorral.
A liszthez hozzáadjuk a sütőport. A tojások fehérjét keményre felverjük.
A cukros krémhez hozzáadjuk az olajat és a vizet, alaposan elkeverjük, majd a sütőporos liszttel folytatva tovább keverjük.
A keményre vert habból egy-két evőkanálnyival tovább lazítjuk, majd hozzáadjuk az összes habot, és óvatosan beledolgozzuk.
Kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, lehetőleg a sütő alsó rácsán világos szőkére megsütjük.
Míg sül a tészta, elkészítjük az almás zselét.
A 2 csomag pudingport elkeverjük pár kanál almalével és a cukorral.
A többi almalevet felforraljuk, majd ha forr, beleöntjük a pudingporos levet, és besűrítjük, míg egy zselészerű állagot kapunk.
Az almákat meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk az almazseléhez, és elkeverjük benne.
A hűlőben lévő tésztánkat egy tálcára, deszkára helyezzük, rátesszük az almakrémet, és szép egyenletesre elsimítjuk. Megvárjuk, míg teljesen kihűl,és utána folytatjuk tovább.
Felverjük a tejszínt, amit a kihűlt almazselére kenünk, ezt is szépen elsimítjuk, és megszórjuk nagyon vékonyan őrölt fahéjjal.