Rakott zsemle


Rakott zsemle

Hozzávalók: 

6 szikkadt zsemle
1 vaníliás cukor
3 tojás
3 ek kristálycukor
kb 0,5 l tej
1 púpozott evőkanál fahéjas cukor

A forma kenéséhez: 


margarin
zsemlemorzsa

A tetejére: 


1 tojásfehérje
5 dkg cukor
2 evőkanál szilvale
kvár


Elkészítése:

Egy közepes jénai tálat kikenünk vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával.
Az egész tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejet. Ebben a keverékben megforgatjuk a szeletekre vágott zsemléket. Sorban, szorosan egymásmellé lerakjuk a tál aljára. A sor tetejét megszórjuk fahéjas kristálycukorral. Addig rétegezzük, amíg a zsemle el nem fogy. Az utolsó sor tetejére nem szórunk fahéjas cukrot.
200 fokra melegített sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. Sütés közben 1 tojásfehérjét felverünk 5 dkg cukorral és 2 evőkanál szilvalekvárt keverünk hozzá. A megsült zsemlénket kivesszük, a szilvalekváros habot rácsurgatjuk, elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe, addig szárítjuk, míg a hab megszilárdul a tetején.
Fahéjas cukorral megszórva, szeletekre vágva, langyosra hűtve tálaljuk.
forrás:Rakott zsemle