Bögrés csörögefánk

P1040717
P1040708

Ez egy családi recept, ami után bizony mindenki megnyalja mind a tíz ujját. Porhanyós tészta, belül puha, kívül enyhén roppanós, porcukorba hempergetett gyöngyszemek. Amiért még szeretjük, mert olcsó, fél óra alatt elkészül 50-60 darab. Ez nem a papírvékony változat, nem szívja meg magát olajjal, és mehet bele az egész tojás, nem csak a sárgája, mint a legtöbb receptnél. Nem szeretek pazarálni :-)
Sztori: a recept ezúttal nem anyukámtól való, ugyanis, jó húsz éve nem süt ilyet. Azóta mióta egyszer elrontotta a tésztát. Apukám jót akart, Donald kacsát formázott nekünk belőle, piros kalapja volt borotvahabos kupakból, és a szekrényünk tetején kapott helyet. Anya nem volt tőle elragadtatva, így azóta inkább kacsát süt, csöröge helyett :-)
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

- 4 bögre liszt
- 2 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- fél bögre olvasztott zsír (kb. 2 nagyon púpos evőkanál, még szilárd állapotában)
- fél bögre tej
- 4 tojás

P1040695

1. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük.
2. Hozzáadjuk az olvasztott zsírt és a tejet, majd a tojásokat.
3. Nagyjából összekeverjük, majd összegyúrjuk (nagyon gyorsan megy). Kicsit ragacsos lesz a tészta, de annak is kell lennie.
4. A tésztát jól belisztezett felületen kb. 5-7 mm vastagra nyújtjuk. Közben lisztezzük a tetejét is, ha ragad. Aki vékonyabbra szeretné, az persze nyújtsa vékonyabbra, mert ez még a sütés folyamán feljön egy picit.
5. Ezután derelyemetszővel tetszőleges formára, és nagyságúra vágjuk. Én rombuszokat vágtam, és egy helyen bemetszettem a közepüket. Nem kell belőle nagy ügyet csinálni :-)
6. Bő, forró olajban aranyszínűre sütjük mindkét oldalukat, és még melegen porcukorba hempergetjük őket.

 forrás:http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2014/08/22/bogres-csorogefank-dedmamatol/


P1040727