Sós perec

Hozzávalók:

22 dkg finomliszt

10 dkg margarin
1   db tojás
6  dkg energiaszegény tejföl
1  dkg élesztő
só, köménymag

A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük és hozzáadjuk a liszthez. Sózzuk és egynemű tésztává dolgozzuk. Keleszteni nem szükséges. 
Lisztezett gyúródeszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk és pereckiszúróval kiszaggatjuk. A leeső darabokat ismét összegyúrva folytatjuk a műveletet, amíg a tészta elfogy.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, a tetejüket felvert tojással megkenjük. Reszelt sajttal megszórhatjuk, ez azonban a tápanyagtartalmat megváltoztathatja. Előmelegített sütőben, közepes tűzön aranybarnára sütjük.

A hiányzó tápanyagok  meghatározásához az egész mennyiség tápanyagtartalmát el kell osztani az elkészült darabok számával. Ez akár minden újbóli elkészítésnél változhat. Függ a nyújtási vastagságtól, a szaggató forma méretétől. Ezért számítást minden alkalommal újból el kell végezni.

Az egész mennyiség: 1725 kcal
                                          35,8 g  fehérje
                                          93,9 g zsír
                                        171,3 g szénhidrát