Sárgarépalé


Sárgarépalé

Kémiai alkotórészek:
 
vitaminok /béta-karotin, melyből a szervezet A-vitamint állít elő, molekuláikban szabályosan váltakoznak az egyszerű és kettős kötések, ezért sárga vagy narancssárga színű a répalé/, antocián, nyomelemek, ásványi anyagok, flavonoidok, poliszcharidok, növényi savak. 

Hatás: 
 
Napjaink kutatásai a karotinok immunerősítő hatását igazolták A szájon át adott béta-karotin /napi 180 mg. kb. 1,5 dl répalé/ jelentősen növeli a fehérvérsejtek számát. Az alacsony béta-karotinszint fokozhatja egyes rákbetegségek kockázatát. Antioxidáns, a daganatos betegségek korai szakaszában hat, illetve rendszeres fogyasztása gátolja a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatokat. Lassítja az öregedési folyamatokat. Hozzájárul a normális hám- és csontképzéshez. 

Alkalmazás: 
 
A sárgarépaléből a szervezet jobban fel tudja venni a béta-karotint, mint magából a zöldségből. Napi 1-1,5 dl répalé fogyasztása fedezi a béta-karotin szükségletet, melyből a májban és a bélfalban karotináz enzim hatására A-vitamin képződik. A répalé fogyasztása különösen nyáron ajánlott. Napozás során veszélyes szabad gyökök szabadulnak fel, melyek felgyorsítják a bőr öregedését. Az A-vitamin nélkülözhetetlen a hámsejtek számára, véd az UV sugaraktól, aktiválja a pigmenteket, gyorsítja, tartóssá és egységesség teszi a barnulást.